Forskare berättar: Ylva Hofvander Trulsson - Musikens betydelse för integration

Datum9 mar 2020, 12.00
PrisFri entré!
Längd30 min
PlatsKulturkvarteret
Lilla salen
ArrangörMusik i Syd

Kan musik  användas i en integrationsprocess? Vad är föräldrarnas perspektiv på musiklärande i skolan och på fritiden? Ta del av röster från föräldrar som är uppvuxna i andra delar av världen och som kommit till Sverige på grund av krig och förföljelse. Deras barn växer upp här i Sverige och blir en del av det svenska samhället. Ylva har träffat mammor och pappor och pratat om musik, utbildning och fritidsaktiviteter. I intervjuerna lyfter de fram sina tidigare erfarenheter i livet som format och fått betydelse för deras syn på barnuppfostran och klassiska musikens roll, i förskolan, skolan och på fritiden. 

Ylva Hofvander Trulsson är docent i musikpedagogik med inriktning migration och arbetar på Konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet och Stockholms Konstnärliga Högskola där hon är ansvarig för de högskolepedagogiska utbildningarna. Ylva har också stor erfarenhet av kvalitetssäkring och utvärdering inom högre musikutbildning. Hennes forskning riktar sig mot utbildningssociologi inom minoritets- och ursprungsbefolkningsfrågor, med fokus på föräldrar, unga och social rörlighet. Ylva är i grunden tvärflöjtist och arbetade tidigare som musiklärare med elever i alla åldrar från förskola till pensionärer. Hon har varit redaktör för tre böcker bland annat Musik och lärande i barnets värld och Skapande och integration. Läs mer om Ylva här.

En del av i In i musiken - ett tvåårigt projekt där UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum med stöd av stiftelsen Signatur, skapar förutsättningar för att barn ska få möta den klassiska musiken och bygga en relation till Kulturkvarteret Kristianstad.
Tillbaka till evenemang