FREDAG 24 MAJ

Utescenen/LiveGreen

Dansgruppen Future består av tre tjejer som dansar hiphop/street och som använder dansen för att väcka engagemang för aktuella miljöfrågor.

FUTURE

I Recycling Fashion Show fostras varje år unga ledare, designers, konstnärer och modeller.

RFS

LiveGreens unika och färgstarka modeshow handlar inte bara om att kombinera fantasi och kreativitet med återvinning och miljötänk. Recycling Fashion Show handlar om mångfald och självkänsla, om att våga vara sig själv, om att krossa skönhetsidealet och visa att vi alla är vackra precis som vi är, om att ta hand om varandra, och om att skita jantelagen!

Sedan 2011 har Bara Oknytt varit ett pågående musikprojekt för fem studenter.

BARA OKNYTT

Med stor ambition, såväl som lekfullhet, blandar gruppen olika genrer för att skapa sin egen stil vilket resulterar i en färgstark rockshow med ett unikt ljud. Detta har två gånger tagit bandet till den regionala finalen i musiktävlingen Imagine. Nu jobbar de på att komma ut på den professionella musikscenen, samt spela in deras första album.

Den Londonbaserade jazztrion Tiny Mirror är ett nystartat projekt lett av Axel Chalsterey, Refa Wang och Adrian Ortman (vilket utgör tre fjärdedelar av Cavey).

TINY MORROR

Musiken är en blandning av originella kompositioner och jazzstandards med fokus på musikernas olika rötter genom improvisation (England, Taiwan och Sverige).

Rapparen från Kristianstad. ”Inget snack”!

ZENAR

19 åriga rapparen Zenar från Kristianstad, är en ung kille med hunger för sin musik och med mycket erfarenhet i branchen då han släppt mycket egen musik samt skrivit till andra stora artister. Missa inte Zenar på kulturnatten, då han livar upp Kristianstad tillsammans med en gäst. Det blir en show ni inte lär vilja missa!

Imenella är namnet på allas läppar just nu. Efter en lång karriär som en av Sveriges bästa dansare och som grundare till danskollektivet Unruly har nu Imenella brutit ny mark med debutsingeln Moves (feat Yasin).

IMENNELLA

Imenella har redan hunnit vara förband till artister som Mr Eazi och Fricky, och i höst åker hon ut i Sverige på en efterlängtad turné med Linda Pira och Unruly Gang. Imenellas banger till singel Chagga har fått ett enormt genomslag i hela landet och hon har nominerats till Framtidens Artist på P3 Guld, där hon också gjorde ett bejublat liveframträdande. På Grammisgalan är Imenella nominerad till Årets hiphop och Årets nykomling.

Lilla salen

Smells bad, but Taste Good är en 10-track odyssey av FunkRock med betoning på Rock.

TASTE GOOD

Det elektriska, intensiva och dynamiska albumet spelades in av hela bandet, med baktanken att fånga det råa och opolerade ljudet, som är Taste Good! Bandet har också släppt en Ep och en musikvideo för sin sång “Open Up”. Deras mix av Rock and Funk ger en rå och intensiv live-upplevelse, vilket gör det svårt att sitta still.

Rnb-influerad rap från den svenska undergroundhiphopscenen.

LIDFELDT

Lidfeldt har varit aktiv inom musiken sedan 2014. Han har gått från att ta plats som engelsk rappare till att omfamna en Rnb influerad stil med influenser från hemmaplan. Denis Alic har med hundratals låtsläpp och hundratusentals Youtube-visningar har han skapat sig ett starkt namn på toppen av den svenska underground Hiphop scenen.

Finess skiner mest av alla!

FINESS

Jaouli Akofely, aka Finess, växte upp i Hässelby. Där närdes intresset för hiphop, breakdance och basket. Han blev tidigt inspirerad av sina äldre bröder och deras vänner att göra musik och började skriva texter på engelska redan som nioåring. Men det var i slutet av 90-talet, när Petter och Ken Ring slog igenom, som intresset för den svenska hiphopen väcktes. Genom åren har Finess bland annat turnerat tillsammans med Pato Pooh och Ken Ring, uppträtt live och gjort samarbeten med Mwuana, Stor, Adam Tensta, Michel Dida, Näääk & Nimo och Tjuvjakt. Först 2014 släppte han sina första egna projekt i och med dubbelsingeln Avtryck och EP:n “Produkt av min miljö”. Sedan tre år tillbaka är Hässelby-rapparen signad av Sony Music, men det stora genombrottet kom för drygt två år sedan med den hyllade tv-serien Lyckliga gatan. Där tolkade han Py Bäckmans låt ”Stad i ljus” och berättade för första gången om sorgen efter sin storebror, som tragiskt mördades för tre år sedan. Strax därefter släppte Finess EP:n “Allt har sitt pris” och all fokus och tid gick ägnades åt livegig. Ett år senare, med många livegig i bagaget, hittade Finess åter tillbaka till studion och släppte singlarna “Hela världen är min”, “Tegel & Betong” tillsammans med Miss Li, “En dag” och remix på den tillsammans med Natural Bond (Petter, Peewee, Thomas Rusiak & Eye-N-i). Just nu är Finess högaktuell med EP\’n “En dag kommer vi skina”.

Bistroscenen

En rolig och interaktiv workshop om hur sund privatekonomi praktiseras och vilka konsekvenser det kan få om det inte görs.

UNG EKONOMI

Deltagarna får diskutera och praktiskt medverka i ekonomirelaterade frågeställningar med hjälp av mentometerknappar. Vi skapar budgettavlor likt ”Lyxfällan”, diskuterar SMS-lån, sparmöjligheter och mycket mer.

Lämpar sig bäst för åldrarna 14-20 år.

UtbildningsForum Skåne AB är inte säljande eller vinstdrivande. Bolaget ägs av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, verksamheten delfinansieras även av Sparbanksstiftelserna Finn och 1826. Kontinuerligt anordnas kostnadsfria utbildningar och föreläsningar i ekonomi och hur den med hjälp av teknik hanteras och andra relaterande, aktuella ämnen. UtbildningsForum agerar i Sparbanken Skånes verksamhetsområde. Vi vänder oss främst till bankens kunder, men välkomnar alla!

Med utgångspunkt från böckerna ”100 sätt att rädda världen” och uppföljaren ”Träd kan rädda världen” pratar Johan Tell om nödvändigheten av att byta till en mera hållbar livsstil.

JOHAN TELL

Föreläsningen kretsar kring miljö, klimatfrågor, global uppvärmning och om individens ansvar för en hållbar framtid. Vidare talar Johan Tell om konsumtionsmönster, om livsstil kontra miljöpåverkan samt om konsten att uppgradera sitt liv medan man samtidigt blir mer miljömedveten.

Johan Tell är skribent, föreläsare och fackboksförfattare med ett par dussin böcker i bagaget. Johan var tidigare under 18 år redaktör, reporter och krönikör på Resemagasinet Vagabond. Han har även bistått andra, som Ola Skinnarmo, Christer Fuglesang och Lage Larsson, med att skriva deras berättelser. Hans bok ”100 sätt att rädda världen” har sålt i över 150 000 exemplar, kommit ut i pocket och översatts till åtta språk.

LÖRDAG 25 MAJ

Utescenen/LiveGreen

I Recycling Fashion Show fostras varje år unga ledare, designers, konstnärer och modeller.

RFS

LiveGreens unika och färgstarka modeshow handlar inte bara om att kombinera fantasi och kreativitet med återvinning och miljötänk. Recycling Fashion Show handlar om mångfald och självkänsla, om att våga vara sig själv, om att krossa skönhetsidealet och visa att vi alla är vackra precis som vi är, om att ta hand om varandra, och om att skita jantelagen!

Saga Back är en 20-årig låtskrivare/artist från Göteborg, trots sin ålder har hon skrivit musik i flera år, men det är inte förrän nu hon bestämt sig för att spela in och släppa några av låtarna.

SAGA BACK

Influerad och inspirerad av stora kvinnliga musiker så som Nao, Jorja Smith och Seinabo Sey, är hon nu beredd att dela med sig av sin ärliga och avslöjande musik till världen.
“Saga Saga Back kan bara vara 19 år gammal men redan berörde hon något tidlöst.” – CLASH Magazine

Of The Valley är kanadensisk/Köpenhamn-baserad sångskrivare vid namn Brian Della Valle. Han flyttade till Europa för att slutföra sin doktorsexamen i neurovetenskap, och släppte 2018 sitt självbetitlade debutalbum “Of The Valley” .

OF THE VALLEY

Det resulterade i en framgångsrik europeisk turné som förband till Bahamas. Genom sina stämningsfulla texter och baritonröst framstår of The Valley som läcker och fantasifull. Of the Valley bildar ljudbilder av vida utrymmen och en puls av framåtriktad rörelse. Hans rustika röst driver fram låtarna till dess att lyssnaren som drabbas av hans svävande falsetto, i slutändan uppfattar musiken som himmelskt intima. Recensioner pekar på fragment av Bon Iver, The National och Leonard Cohen i Of The Valleys ljud, och på scenen skiftar han från lugn och fokuserad till emotionell och explosiv.

Lyxigt sorglig som Lana Del Rey, rörlig som Kate Bush och majestätisk som Florence Welch.

GRANT

Svenska GRANT har under 2018 fått blomma ut och visat sin unika begåvning med framträdanden på stora festivaler som Way Out West såväl som på Grammisgalan, Allsång på Skansen och TV4 Nyhetsmorgon. Med sommarens hyllade debutalbum In Bloom i bagaget ger GRANT sig nu i höst ut på sin första egna turné, så sålla er till skaran som såg henne innan det riktigt stora genombrottet.

Redan för fem år sedan beskrev han sig själv som talesperson för en ny generation svenska rappare. Då var en debutsingel på väg men inte riktigt där, och bar ändå med sig ett rykte om en anmärkningsvärt vass penna med ett ännu skarpare perspektiv som växte och utvecklades hemma vid Bennets väg i Rosengård.

OZZY

Han kallar sig för Ozzy och har gjort musik sedan han blev tonåring, nu ett halvt liv sedan: en diktande poesiälskare som kanaliserade sin unga sorg och ilska ut ur sinnet via berättelser och skrivande. Råhet i hans musik är omedelbar, både i texterna som glöder hett lika mycket som de blöder av känslor samt i musiken vars ljudbild reflekterar den explosivitet och smutsiga känsla han tycker att hans Malmö har.

Debutalbumet Ett Öga Rött är lika personligt som det är eget, med Ozzys säregna sätt att rappa på som självklar huvudrollsinnehavare och en myriad av hårda beats som bergfast grund för honom att stå på. Under året som gått har Ozzy turnerat över hela landet med albumet Ett Öga Rött, som fått ta emot hyllningar som positionerar det som ett av 2018 års allra bästa svenska album. Albumet har nominerats till Årets nykomling, Årets hiphop och Årets textförfattare på Grammisgalan och till Årets hiphop/r’n’b på P3 Guld.

Stadsbiblioteket

Upplev mera genom att läsa och återskapa! Kom och låt dig inspireras av boken Vem ser Dim? och skapa filurer av spännande material!

ÅTERSKAPA

ÅterSKAPA från Malmö kommer med sin mobila verkstad med återvunnet spillmaterial. Tillsammans skapar vi och medverkar till en hållbar framtid! www.aterskapamalmo.se

Drop in! För hela familjen (yngre barn behöver ha en vuxen med sig)

Kom och byt dina utlästa böcker på biblioteket.

ÅTERSKAPA

Passa på att ta chansen att hitta en bok du gillar och samtidigt bli av med en du tröttnat på. Ta med dig lika många böcker som du lämnar.

Gräsmattan

Fantasy på skånska av och med SkåneFolk Youth Ensemble

VÄSENSKRIK

Fiolernas toner och fötternas tramp lockar oss ner i underjorden… eller är det paradiset? Ungdomsensemblen spelar folk- och världsmusik med lokala och globala tongångar och låter publiken möta kända och okända väsen från förr och idag. Spelas utomhus!

Lilla salen

Cavey är en Londonbaserad alt-rockgrupp som består av Luke Cave (gitarr, sång), Alexander Chalstrey (Piano, Orgel, Rhodes), Chun-Ting “Refa” Wang (kontrabas, elbas) och Adrian Ortman (trummor).

CAVEY

Cavey är influerade från bluesgitarristen T-bone Walker till Daniel Rossen från Grizzly Bear, medan rytmsektionen i bandet lägger till subtila jazzinfluenser som ger bandet Cavey deras sound som fängslar lyssnarna.

Både live och inspelat är bandet unikt och en övertygande fusion av oraffinerad talang med dynamisk energi. De förlitar sig inte på post-produktioner eller effekter utan fokus i detta projekt är musikerna och alla möjliga tillfällen att visa deras instrumentala förmåga. Bandet tillsätter soulfull rock´n´roll genom deras klassiska, sofistikerade sound vilket komplimenterar deras uppfinningsrika och tidlösa lyrik. Cave berättar, “That’s what we want to do. We want to produce clever and interesting contemporary songwriting that makes use of classic sounds”.

Cavey har etablerat en stil av musikalisk mogenhet i sin strukturerade arrangemang och fantasifulla texter. Deras största singel “About To Start” är en bluesig/soulig ballad som tematiskt fokuserar på den otillfredsställande sidan hos en musikers liv, som i tumult oundvikligen leder till ett krossat hjärta. Det ska uppmärksammas hur lyriken framförs av bandet. Sigeln skimrar av en varm röst, filmisk ljudbild och förskönad jazz flairs.

Cavey förklarar, “ Vi försöker alltid att spela in tagningar live så mycket vi kan för att fånga känslan i bandet. Vårat sett att se det på är att känslan av en inspelning finns i framträdandet.

De har fått kritikers godkännande och kommersiella hyllningar. Flera slutsålda konserter har genomförts och gruppen har blivit uppmärksammade av DIY Magazine som “Hypnotic and impressively fully-formed”.

Vi tror på framtiden när vi lyssnar på Marlene Oak. Debut EP:n släpptes i december 2016, den 20-åriga Stockholmstjejen pluggade in en fender och gav oss fyra folk-spår med boots i blå blues.

MARLENE OAK

Med en mjuk röst som förmedlar rena känslor, lyckas Marlene Oak beröra publiken som få andra artister kan. Med henne idoler Bob Dylan, Jeff Buckley, Joni Mitchell, Nina Simone och Janis Joplin som Influenser –får man intrycket av en tidlös glöd i hennes musik. Som förband till bland annat Miss Li, Whitney Rose, och Susto har förtrollat lyssnarna med hennes folk-rock melodier.

PrinceDahli, är en Kristianstad-baserad rappare och producent, som nyligen släppte sin nya singel ‘Tracky” med tillhörande musikvideo.

PRINCEDAHLI_ny

Han har varit aktiv i den lokala scenen i flera år, med många spelningar under sitt bälte, inklusive Malmöfestivalen. Musikaliskt sett så sträcker sig PrinceDahlis musik i flera olika riktningar, med allt från energifyllda och dansvänliga klubb-bangers, till mer introspektiva och eftertänksamma spår. Gemensamt med alla spår är dock viljan; viljan till storhet utöver Sveriges gränser. Oavsett vad han bjuder på live, så kommer du som konsertbesökare få en energisk och engagerande upplevelse som du sent kommer att glömma

Reyn skriver texter som träffar en i hjärtat med personliga historier, upplevelser och drömmar. Med hoppfulla melodier, en ikonisk look och en stark vision – så är Reyn här. Och han är allt annat än lowkey.

REYN

När Reyn var femton år så hade han precis hoppat av gymnasiet och fann sig själv ståendes vid ett vägskäl. Reyn kunde enkelt valt samma väg som sin bror och pappa – men han visste precis hur och var den vägen skulle sluta. Ödet ledde honom istället till producenten Picasso on the beats studio i Årsta, och plötsligt blev allt självklart. Reyns val blev musiken.

Efter sex års arbete i skymundan från strålkastarljuset, så hade Reyn experimenterat klart med olika sounds, texter och stilar, när han för första gången intog scenen för ett halvår sedan. Han hade äntligen lyckats skapa sin egna, unika vibe – influerad av både rock, rap och pop – och insåg att han var redo att ställa sig framför en publik. Efter att ha gästat Lamix på hans ”OMG (Remix)”, samt följt med honom på turen under hela hösten så var det klart att Reyn skulle joina ”NBLSOUND” som drivs av bröderna Pato Pooh & Pablo Paz som bland annat ligger bakom just Lamix, samt nykomlingarna Simeon & Showit.

Debutsingeln “Lowkey” mottogs med flera miljoner streams, hiphop-Sveriges hyllningar och B-rotation på P3. Där efter följde Reyn upp debutsuccén med singeln “Cartier” samt senaste singeln “Mörkret faller” som även den blev B-listad av P3. Samma radiokanal utnämnde honom till “Framtidens artist” för mars månad.

Bistroscenen

Vi vill dela vår passion för havs- och kustmiljön. Vi är inspirerade av att arbeta med kustsamhällen och hjälpa till att bygga en plattform för samarbete som främst förebygger mot vattenförorening.

AQUAHOLICS

Vattenförorening orsakar problem med vår lokala befolkningars biologiska mångfald och hälsan för de boende som lever där.
Gå med i vår verkstad den 25 maj för att lära oss mer om den nuvarande situationen för våra kustsamhällen och de miljömässiga hot som betyder allting i vårt vardagsliv. Bli en del av lösningen genom att delta i vår interaktiva workshop för att brainstorma och ta med dina kreativa idéer för att hitta lösningar i de utmaningar som redan finns. I ungdomen litar vi på, för att vi individuellt är droppar men tillsammans är vi ett hav.

Varför det är så svårt att förändra vardagligt beteende? De flesta människor vet att vi står inför gigantiska miljöproblem. De flesta vet också hur man kan göra för att minska sin påverkan och därmed också minska effekterna av problemen.

AMANDA BORNEKE

I själva verket känner de flesta till väldigt många åtgärder och förändringar i sitt vardagsliv som faktiskt skulle kunna göra skillnad. Fast å andra sidan så är ju den lilla skillnaden som jag kan göra så liten att det kanske inte har så stor betydelse i det stora hela. Dessutom så gör jag redan en massa saker och vissa saker tycker jag att jag har rätt att göra. Det finns många argument för att inte göra det man själv anser att man egentligen borde göra.

Denna föreläsning tar upp hinder med att agera miljövänligt – och hur du tacklar dem.

Föreläsare: Amanda Borneke, 25-år från Åhus. Tidigare ägare till smyckesföretaget Ada smycken. Overshoot Day 2010 var den första dagen som hon lärde sig om överkonsumtion och hon bestämde sig för att avsluta sitt företag. Ända sedan dess har hon studerat miljövetenskap och arbetat för att rädda vår planet. Just nu är hon hållbarhetscoach för de mest kravsatta rivningsjobben gällande miljö i Göteborg. Hon röstades fram till Hållbarhetstalang 2019 för sitt positiva budskap om hur vi kan inspirera flera till att agera klimatsmart.

Medverkande på festivalområdet

Enkla Elbolaget
Solcellsblomma

 

Kristianstad stadsbibliotek
Hela Kristianstad Läser

 

Länsförsäkringar
Workshop/aktivitet

 

Erikshjälpen
Popup butik

 

Gaston & Vega
Mat & servering


Tuvessonskan

Inspirerar till att minska matsvinnet

 

Kulturkvarterets Café & Bistro
Mat & servering

 

Framtidsveckan/Europa Direkt
Informerar om EU-valet den 26/5-19

 

Beata Svensson – Miljö och hälsoskyddsavdelningen, Kristianstad
Provsmaka faretrade-produkter

 

WMU
Workshop om Hanöbukten

 

Nosabyskolans bild- och formklasser
Konstutställning

 

DittDatt
Konstutställning