Exteriör

OM KULTURKVARTERET KRISTIANSTAD

Kulturkvarteret ligger i hjärtat av Kristianstad, nära det mesta. Endast en kort promenad från tåg- och busstationen finner du oss – ett kvarter fyllt med kultur. Här mår man gott i härliga ljusa lokaler!

Sjunk ner i en fåtölj med en bok och njut av en kopp kaffe och en kaka bakad med kärlek i vår Café & Bistro. Eller varför inte svänga inom och lyssna på musik och träffa vänner, gamla som nya. Hos oss kan du gå på konserter, läsa tidningar i Tidningsrummet, äta en bit god mat eller ta ett glas vin i Café & Bistro, studera, gå på en teaterföreställning, lyssna på intressanta föredrag eller besöka biblioteket bland mycket annat. Det händer att vi även bjuder upp till dans då och då. På Kulturkvarteret finns något för alla, gammal som ung. Varmt välkommen till Kulturkvarteret!

Café & Bistro och Kulturkvarterets biljettkassa är kontantfria. 

Hitta hit

Klicka på kartan och du kommer till Google Maps där du också kan hämta vägbeskrivning från din startpunkt.

Adress:

Kulturkvarteret Kristianstad
Kanalgatan 30
291 34 Kristianstad

Telefon: 044-20 58 80
Fax: 044-21 19 25
E-mail: kulturkvarteret@musikisyd.se

Parkering:

HCP-platser finns längs med gatan i anslutning till båda entréerna och är tydligt skyltade. För övrig parkering hänvisar vi till gatan Galleria Boulevard parkeringshus alternativt parkeringar längs Föreningsgatan (Bibliotekstorget) och Österlånggatan (längs med gamla fängelset).

Tillgänglighet

Vid alla arrangemang finns värdar på plats som hjälper dig till den lokal du ska.

Utanför

Kulturkvarteret Kristianstad har två entréer med automatiska dörröppnare och utan trösklar. HCP-platser finns längs med gatan i anslutning till båda entréerna och är tydligt skyltade. Belysning finns vid gata, p-plats och gångväg. Från Kanalgatan finns ledstråk fram till entrén, så även inne i byggnaden.

Innanför

Anländer du via entrén vid Kanalgatan (huvudentrén) kommer du in på samma plan som Café & Bistro. För att ta dig upp till garderoben finns en trappa med sex steg, vid sidan om denna finns en plattformshiss (mått ca 110 x 150 cm). På samma plan finns även HCP-toalett samt en ramp in till biblioteket.

Anländer du via entrén vid bibliotekstorget hamnar du på samma plan som garderob och toaletter.

Ledstråk finns från båda entréerna och leder till konsertsalarna, biblioteket, HCP-toalett och Café & Bistro.

Lilla salen ligger på samma plan som entrén från Kanalgatan. Salen har hörslinga med IR-system.

Stora salen har hörslinga med IR-system. Du tar dig hit genom att passera Café & Bistro.

Med rullstol till och från Stora salen

Använd den bemannade plattformshissen (mått ca 110 x 150 cm) i Café & Bistro. Härifrån blir du guidad av en värd för att komma till din plats.

Stadsbiblioteket är utrustat med hörslinga, HCP-toalett på entréplanet samt hiss upp till övre plan.

Rullstolsplats och ledsagarplats

I Stora salen har vi speciella platser för ledsagare och besökare med funktionsnedsättning. Dessa platser bokas via webben. Ange biljettyp ”rullstol” eller ”ledsagare”. Vill du ha personlig service, vänligen ring 0709-20 58 04.

Har du frågor eller synpunkter på tillgängligheten i våra lokaler?

Kontakta oss på tel. 0709–20 58 83. E-post: helen.ortman@musikisyd.se.

Bakgrund

Tre närbelägna kulturbyggnader, Konserthuset byggt 1936, Stadsbiblioteket byggt 1965 och Musik i Syds Lilla sal och Kammarkafé från 1992 (numera Kulturkvarterets Café & Bistro), är utgångspunkten för det nya Kulturkvarteret.

I augusti 2014 invigdes Kulturkvarteret Kristianstad! Konserthusets två salar länkades i en om- och tillbyggnad samman med Stadsbiblioteket – och tillsammans med ett nytt tidningsrum, ett nytt Café & Bistro, en ny garderob i markplan och två nya entréer skapades ett helt kvarter för kultur.

Sedan 2001 har Musik i Syd, på uppdrag av Kristianstads kommun, ansvar för verksamheten i Kulturkvarteret (huvudkontor för Musik i Syd), i nära samarbete med Kultur & fritid/Stadsbiblioteket. Med Kulturkvarteret stärks samarbetsformerna mellan kommunen och Musik i Syd ytterligare, då den kommunala biblioteksverksamheten och den regionala musikverksamheten möts och samverkar i ett gemensamt kvarter.

Kristianstads kommun/Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket invigdes i januari 1965 av dåvarande kommunikationsministern Olof Palme, författaren Harry Martinson och drätselkammarens ordförande Sven Hansson. Malmöarkitekten Bror Thornberg har ritat huset i postfunktionell stil. Här kan du låna och beställa böcker, film och musik samt använda datorer, kopiera och skriva ut. I  tidningsrummet kan du läsa dagstidningar och tidskrifter från kl.8 varje vardag. I källaren på stadsbiblioteket finns ett släktforskningsrum samt en lokalsamling som du är välkommen att botanisera i.

I Kristianstad kommun finns ytterligare 13 bibliotek samt en Bokbuss.
Läs mer om biblioteken i Kristianstad här

 

Musik i Syd

Musik i Syd erbjuder arrangörerna ett brett och högkvalitativt utbud och driver projekt och verksamheter av nationell betydelse. 

Musik i Syd fungerar som ett nav i det sydsvenska musiklivet. Tillsammans med andra aktörer i det sydsvenska musiklivet, och som en del av Öresundsregionen, arbetar vi för en fortsatt positiv utveckling av ett rikt musikliv – berikande för en allt större publik och för musiker, ensembler och arrangörer i södra Sverige.

Läs mer om Musik i Syd här

Konsten på Kulturkvarteret

De konstnärliga gestaltningarna för Kulturkvarteret är Åsa Maria Bengtssons ”Synkron” och ”Formalistisk kronologi”, av Ditte Ejlerskov.

 

“Synkron”Åsa Maria Bengtsson

Ljusprojektionen ”Synkron”, styrs av ett skymningsrelä och syns under kväll och natt medan verket för tidningsrummet, en pendang till fasadprojektioner. Det finns också ett tillhörande verk på plexiglas i tidningsrummet.

 

”Formalistisk kronologi” av Ditte Ejlerskov

Konstverket kan även upplevas i dagsljus, och är en tvådimensionell väggmålning i Kilen, en del av Café & Bistro.

 

vägg med konstverk

“Orange” (2003) av Gun Gordillo
Som i flera reliefer av Gordillo har hon här använt sig av en plexiglasskiva i en mjölkig ton, endast delvis genomlysbar. En vit neonslinga har sedan monterats fast på väggen bakom, som i sin tur målats med ett rött fält. Effekten är skimrande, där färgens röda ton mjukt accentueras av ljusspiralen som dämpat framträder genom plexiglaset.

gordilo

”Luka” (2007) av Fredrik Wretman

Fredrik Wretman är född 1953 och har tillhört den svenska konsteliten sedan mitten av 80-talet. Han finns representerad på alla de stora institutionerna i Sverige såsom Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum och Malmö Museum.

wretman

Cry me the sorrows (2007) av Christian Pontus Andersson
Skulptur i porslin med stålvajer, placerad i taket ovanför mixerbordet i Stora salen. Figurens armar är utbytta mot jättelika öron, av konstnären tänkt som en ingång till musiken. Christian Pontus Anderssons verk handlar om drömmar och hopp och har en väldig inre styrka. Samtidigt uppvisar de en återhållsam rörelse, det händer något, i det här sammanhanget en tänkt ingång till musiken.

 

konstverk

”Oh lord, to follow her own law is not the way of the tranny” (2007) av Christian Pontus Andersson

Skulptur i porslin, delvis pärlemorlackad av Christian Pontus Andersson, placerad på vägg i Stora salen. Föreställer en figur – till hälften kvinna, till häften man – som iförd baddräkt dyker från en avsats ner i konsertsalongen.

 

ohlord