Andre Rannek

Live Green Festival Kristianstad

Ung Kraft Kulturkvarteret

Gillar du film, litteratur, konst eller har stenkoll på musikscenen? Är du nyfiken på att planera och producera kulturella evenemang?

Jag vill komma i kontakt med dig som är mellan 16 och 25 som tillsammans med oss vill påverka Kulturkvarterets kulturella utbud. Hör av dig så berättar jag mer! Tillsammans är vi Ung Kraft på Kulturkvarteret.

André Rannek, projektkoordinator Ung Kraft Kulturkvarteret
andre.rannek@musikisyd.se
0703-20 58 59

Om Ung Kraft

Ung Kraft är ett ekonomiskt bidrag från Region Skåne som syftar till att främja ung delaktighet och inflytande samt utveckla kultur med och för unga och unga vuxna (16-25 år). Musik i Syd/Kulturkvarteret har fått 400 000 kr till projektet ”Ung Kraft Kulturkvarteret”. Musik i Syd kommer att tillsammans med biblioteket i Kristianstad arbeta för att Ung Kraft och dess resultat ska bli en integrerad del i Kulturkvarterets ordinarie utbud.

Kulturkvarteret vill vara en självklar mötesplats och arena för unga människor i Kristianstad, och verka för genreöverskridande aktiviteter i olika konst- & kulturformer. Med Ung Kraft kan detta bli verklighet!

Intervju med André Rannek

Från Musik i Syd Magasins sommarnummer 2018

Hur främjar man unga människors delaktighet och inflytande inom kulturverksamheter? Det vill projektkoordinatorn André Rannek ta reda på genom Ung Kraft Kulturkvarteret. Redan efter bara några månaders arbete är han engagerad i flera evenemang.

Vad är din huvuduppgift?

– Kulturkvarteret Kristianstad har med projektet fått i uppdrag att involvera och engagera ungdomar i sin nuvarande verksamhet, hur är upp till mig att ta reda på. Det handlar om att tillsammans skapa innehåll med ungdomar för ungdomar. Det kan till exempel gälla musik, konst, dans, mat och litteratur. Hur gör man om man vill sätta upp en teaterföreställning? Eller jobba som publikvärd? Då tar man kontakt med mig!

Hur nätverkar man bäst med unga människor?

– Jag gillar att vara ute och prata med folk. Genom att vara social träffar man många engagerade människor. Jag har under våren åkt ut på skolor och berättat om Musik i Syd, Kulturkvarteret och Ung Kraft, och även bjudit in till både inspirationsträffar och artistsamtal. Det gäller att bli kompis, och ställa frågan: Vad gör du? Vad gör jag? Kan vi göra det tillsammans? Jag tycker personligen att verkliga möten ger mer. Å andra sidan kan man via nätet skapa en massa nya kontakter som kanske gillar och gör exakt det du själv gör, fastän långt bort geografiskt.

Varför är det viktigt med ungas delaktighet?

– Unga och unga vuxna står för en stor del av befolkningen, de är aktiva, de vill göra mycket men ingen har riktigt lagt krut på dom. Musik i Syd har idag inte särskilt stort fokus på unga mellan 16–25 år, och min tjänst går ut på att arbeta endast med denna målgrupp. Jag är fortfarande ganska ung själv, och kan dela med mig av både kontaktnät och nya perspektiv.

Vad har du på gång just nu?

– Jag lägger program för hiphop-scenerna inför Kulturnatt Kristianstad 18–19 maj, där jag håller kontakt med artisterna, dealar priser, schemalägger och bokar salar. Jag är också engagerad i Skåneveckan för psykisk hälsa, samt delaktig i Bokfestivalen, där jag ska lägga olika program under årets tema ”bokbegär”.

Vad händer efter att Ung Kraft avslutats?

– Ung Kraft är ett tvåårigt projekt, men både Musik i Syd, Stadsbiblioteket och Region Skåne vill att arbetet ska fortsätta och genomsyra verksamheten i framtiden. Vi ska ta lärdom av unga och deras erfarenheter och de i sin tur ska känna att de får ut något värdefullt av oss. Jag hoppas på genomslag i hela Kristianstad och att det kommer att ske fler aktiviteter för unga och unga vuxna. Jag hoppas också att unga inser att de inte behöver ha alla kontakter själva och vågar prova sina galna idéer.

– Jag och mina kompisar hade t.ex. en idé om att skapa en karaoketävling. Utan pengar började vi planera. Vi fann ett ställe med karaokemaskin där vi fick lov att vara och sedan marknadsförde vi allt själva. Att jobba med allt förarbete är roligt och när det sedan blir av så blir man så jäkla glad!

Vad önskar du att ditt engagemang ska bidra till?

– Jag vill att alla ska känna att de kan göra saker med sitt driv, att Kulturkvarteret uppmuntrar dem och att Musik i Syd har denna åldersgrupp i tanken i framtiden.

 

loggor