8 mars – Sarah Riedel sjunger Kristina Lugn + Tina Frennstedt & My Ericson

Välkomna att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen med oss! Det blir Quinnoquizet med My Ericson, Författarsamtal med Tina Frennstedt och Konsert med Sarah Riedel som sjunger Kristina Lugns poesi.

Välkomna att uppmärksamma 8 mars & Internationella Kvinnodagen med oss!

Det blir en fantastisk helkväll mellan 16.00 till cirka 21.30 med massa underhållning. Det blir Kvinnoquiz med My Ericson & Författarsamtal med Tina Frennstedt i Café & Bistro vid Bistroscenen. Därefter en magisk konsert i Lilla Salen med Sarah Riedel som sjunger Kristina Lugns poesi. Biljetten gäller för HELA kvällen, men värt att känna till och tänka på är att vid konserten i Lilla Salen är det onumrerade sittplatser och fri placering. Quizet och författarsamtalet i Café & Bistro rekommenderar vi att ni bokar ett bord åt ert sällskap efter köpta biljetter. Mejla bordsbokning@kulturkvarteret.com och meddela om ungefär vilken tid ni kommer, hur många ni är i sällskapet samt ev. allergier och dyl.

16.30 Quinnoquizet!  

Det blir favorit i repris när vi kör underhållande quiz med quizmaster My Ericson! My är mediaprofilen som älskar konst och har jobbat som magasinsredaktör och jounalist på radio, tidningar och-TV. Quinnoquizet är för alla som gillat quiz med en härlig mix av tv-serier, musik, historia, litteratur, populärkultur och kanske lite sport. Samla ihop ditt gäng (max 4 personer per lag) och var med och tävla om fina priser!

18.30 Österlendeckare gör kalla fall varma.

Tina Frennstedt, tidigare vinnare av Crimetime Awards, är tillbaka med den fjärde fristående delen i den populära Cold Case-serien. I Sista bilden, som delvis inspireras av verkliga fall, slår sig Tess Hjalmarsson ihop med den danska Cold Case-gruppen för att hitta en gärningsman som fotograferar sina offer i dödsögonblicket.

Den danska 17-åringen Emilie Meng försvann för sju år sedan och hittades mördad utanför Köpenhamn. Nyligen greps en man för det uppmärksammade mordet och fallet har inspirerat Tina Frennstedt i hennes kommande kriminalroman, Sista bilden.

Mordet på Meng berörde mig starkt. Det är både ovanligt och – precis som med ett andra par kända kalla fall i Sverige – har det omgärdats av flera avgörande misstag. Den här typen av fall triggar mig, och min polis Tess Hjalmarsson, lite extra. Samtidigt ska man komma ihåg att mina böcker är ren fiktion. 

Som tidigare böcker i serien utspelar sig merparten av Sista bilden på Österlen där Tina Frennstedt själv har sina rötter – och hon har tidigare också hyllats för sina trovärdiga miljöskildringar. 

Jag är extremt taggad på att få återvända med Tess Hjalmarsson och hennes värd till mina hängivna läsare. Det finns ett stort engagemang kring ouppklarade fall och den mystik som omger dem.  

Om författaren:
Efter många år som en av Sveriges främsta kriminalreportrar sadlade Tina Frennstedt om till deckarförfattare. Cold Case: Sista bilden är den fjärde fristående delen i hennes Cold Case-serie med Tess Hjalmarsson som huvudperson. Varje del är inspirerad av verkliga fall. 2019 mottog Tina Crimetime Award för Årets deckardebut med Cold Case: Försvunnen. Hon hyllas av läsare och recensenter och hennes böcker har legat på topplistorna både i Sverige och utomlands.  

20.00 En galghumoristisk och bitterljuv musikalisk stund där Sarah Riedel sjunger Kristina Lugns poesi.

Nu äntligen tillbaka på scen! Med skärpa och värme tolkar Sarah Riedel, tillsammans med musikerna Jonas Östholm och Viktor Skokic, Kristina Lugns drastiska formuleringar och rakbladsvassa ironi. Död, ensamhet och längtan är några av de teman som möter publiken – allt i ett intimt musikaliskt format med närvaro, nerv och sväng.

Sarah Riedel upptäckte Kristina Lugns dramatik och lyrik som tonåring och fick genom projektet Hemligheter på vägen (2009) möjligheten att sjunga några av hennes texter, då i tonsättningar av Georg Riedel. Någonstans då föddes idén att någon gång göra en hel produktion med hennes poesi. Med Kristinas godkännande mynnade snart arbetet ut i en hel föreställning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, samt en hyllad skiva som bland annat belönades med Manifest-priset.

”För mig förkroppsligar Kristina Lugn geniet. Med ett fantasifullt intellekt kastar hon sig mellan det översvallande och det olyckligt uppgivna, med en språkdräkt full av kärnfulla uttryck. Hennes ord får oss att le, men bakom alla axelryckningar och klacksparkar bultar ett längtande hjärta som inga sarkasmer någonsin kan överrösta”, säger Sarah Riedel om Kristina Lugn.

Jag bara tycker att hon har en klarhet och någon sorts saklig intensitet, som också innehåller ett starkt eget temperament. /…/ hon kan både komplettera det jag har skrivit så att det blir mer troget verkligheten på något sätt. Det blev mer likt mig än själva dikten kan man säga.”  Kristina Lugn omSarah Riedel. (Sveriges Radio)

Kristina Lugn debuterade 1972 med diktsamlingen ”Om jag inte” och är fortsatt efter sin bortgång 2020 en av Sveriges mest älskade och lästa poeter.

”Sarah Riedel har en klarsynthet inför musikaliska och textliga djup och detaljer som gör att det hon framför tar en genväg rakt in i åhörarens hjärta.” Fredrik Fischer, Ystads Allehanda.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.