Harlem Fantasy med Ensemble Mare Balticum

I 1920-talets Harlem, New York, levde och verkade poeten Gwendolyn Bennett, en ung svart kvinna, som kom att prägla sin tid och omgivning. Med starka texter utgjorde hon ett ansikte för vad som kom att kallas Harlem-renässansen – en intellektuell och litterär strömning bland svarta i USA, som började i just Harlem. Det här är utgångspunkten till Ensemble Mare Balticums konsert – Harlem Fantasy.

Till konserten har kompositören Johan Hugosson skrivit ett nytt verk åt Ensemble Mare Balticum, vilket har urpremiär hos oss på Kulturkvarteret denna kväll. I verket låter han Harlemrenässansen och den mer känna 1500-talsrenässansen, som båda präglas av pånyttfödelse, mötas och berika varandra i en svit av musik till dikter av Gwendolyn Bennett.

I sailed in my dreams to the Land of Night
Where you were the dusk-eyed queen,
And there in the pallor of moon-veiled light
The loveliest things were seen …

ur Fantasy av Gwendolyn Bennett (1902-1981)

Ensemble Mare Balticum är Musik i Syds ensemble för tidig musik, dvs musik från medeltiden och den renässans som ägde rum kring 1500-talet. Musiken framförs på instrument typiska för 1500-talsrenässansen, såsom basun och dulcian, viola da braccio, viola da gamba och sång, samt den mytomspunna ”Lira da Braccio”, som konstruerades i Italien för att efterlikna den antika lyran, den som Orpheus sägs ha spelat på…

Kvällens konsert introduceras av litteraturvetaren Anders Mortensen som kommer att ge oss en fördjupad bild av Harlem-renässansen och Bennetts lyrik. Mortensen är litteraturforskare och ledare för Centre for Scandinavian Studies, Lunds universitet.

”Jag frågade mig hur jag kan göra renässans relevant idag? Av en lycklig slump hittade jag Bennett som representerar den så kallade ”Harlem Renaissance”. I mina ögon är hennes lyrik modern och gripande, tillgänglig för läsare, suggestiv och fantasifull. Den känns helt naturligt att sätta musik till. Jag vill exponera Bennett och att belysa EMB i nytt ljus, med moderna tongångar utfört av en renässansensemble.” – Johan Hugosson, Kompositör

Johan Hugosson är konsertpianist, som studerat vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium samt vid Royal College of Music i London, och spelat in Bachs Goldbergvariationer på CD. Han avslutar för närvarande diplomkursen i komposition vid Musikhögskolan i Malmö där han studerar för Bent Sörensen. Utöver mycket kammarmusik har han skrivit musik för Norrköpings Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Portland Columbia Symphony Orchestra, Musica Vitae och Svenska Blåsarsymfonikerna. För närvarande komponerar Johan för Malmö Symfoniorkester.

Hugossons svit kommer att ramas in av stycken ur Ensemble Mare Balticums renässansrepertoar. Varmt välkomna!

På scen:
Ute Goedecke
Stefan Wikström
Per Mattsson
Fredrik Persson
Hanna Thiel

Anders Mortensen, litteraturforskare

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.