Harlem Fantasy med Ensemble Mare Balticum

I 1920-talets Harlem, New York, levde poeten Gwendolyn Bennett, en ung svart kvinna, som kom att prägla sin tid och omgivning. Med starka texter utgjorde hon ett ansikte för vad som kom att kallas Harlem-renässansen – en intellektuell och litterär rörelse bla Harlem Fantasy med Ensemble Mare Balticum 

I 1920-talets Harlem, New York, levde poeten Gwendolyn Bennett, en ung svart kvinna, som kom att prägla sin tid och omgivning. Med starka texter utgjorde hon ett ansikte för vad som kom att kallas Harlem-renässansen – en intellektuell och litterär rörelse bland svarta i USA, som började i just Harlem. Det här är utgångspunkten till Ensemble Mare Balticums konsert – Harlem Fantasy.

Till konserten har kompositören Johan Hugosson skrivit ett nytt verk åt Ensemble Mare Balticum, där han låter Harlemrenässansen och den mer kända 1500-talsrenässansen, som båda präglas av pånyttfödelse, mötas och berika varandra i en svit av musik till dikter av Gwendolyn Bennett.

I sailed in my dreams to the Land of Night
Where you were the dusk-eyed queen,
And there in the pallor of moon-veiled light
The loveliest things were seen …

ur Fantasy av Gwendolyn Bennett (1902-1981)

Ensemble Mare Balticum är Musik i Syds ensemble för tidig musik, dvs musik från medeltiden och den mer bekanta renässansen som ägde rum kring 1500-talet. Musiken kommer att framförs på instrument typiska för 1500-talets renässans, såsom basun och dulcian, viola da braccio och viola da gamba och sång, samt den mytomspunna ”Lira da Braccio”, som konstruerades i Italien för att efterlikna den antika lyran, den som Orpheus sägs ha spelat på…

Vi kommer också att få besök av litteraturvetaren Anders Mortensen som kommer att ge oss en fördjupad bild av Harlem-renässansen och Bennetts lyrik. Hugossons svit kommer också att ramas in av stycken ur Ensemble Mare Balticums renässansrepertoar. Varmt välkomna!

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.