Möten i Springsteenland

- ett boksamtal mellan Anders Mårtensson och Sune Johannesson

Möten i Springsteenland
– ett boksamtal mellan Anders Mårtensson och Sune Johannesson

I boken ”Greetings till och från Asbury Park”, gör musikjournalisten Anders Mårtensson och fotografen Jörgen Johansson en resa i Springsteenland. Välkomna till ett boksamtal där Anders Mårtensson, i dialog med Sune Johannesson, berättar om boken och bilderna. Kvällen inleds av trubaduren Love Melander som kommer att framföra sina favoritlåtar med Springsteen och lite till. I samband med boksamtalet ges också en utställning med några av Jörgens bilder från deras möten i Springsteenland.

Greetings till och från Asbury Park är Anders Mårtenssons och Jörgen Johanssons drömprojekt. En bjässe till bok, formgiven av Pär Wickholm, med förord skrivet av Vini Lopez (originaltrummis i The E Street Band) och utgiven lagom till att det ikoniska albumet – Greetings from Asbury Park, NJ – firade 50-årsjubileum.

Anders och Jörgen fann varandra under 1990-talet i sitt gemensamma intresse för Bruce Springsteen. De två hässleholmarna reste otaliga gånger till Asbury Park för att träffa människorna som var där när musikhistorien förändrades, och i ”Greetings till och från Asbury Park” tar storyn sin början under sena nätter mot slutet av 1960-talet. Det var då Southside Johnny Lyon, Stevie Van Zandt, Vini ”Mad Dog” Lopez, ”Phantom Dan” Federici, Garry Tallent, David Sancious och … Bruce Springsteen träffades på The Upstage Club, i hörnet av Cookman Avenue och Bond Street.

Big Danny Gallagher, som vaktade dörren, berättar: ”Vi brukade kalla the Upstage ’det billigaste motellet i Asbury Park’. För partyt varade till fem på morgonen och sedan, när solen var på väg upp, gick vi ner till stranden och somnade.”

”För mig är ’Greetings till och från Asbury Park’ ett kärleksbrev till staden, musiken och, förstås, till Bruce Springsteens allra första skiva. Boken är också en tribut till Jörgen – en mästerlig fotograf och nära vän som alltid trodde på möjligheter. Det går inte en dag utan att jag tänker på honom”, säger Anders Mårtensson och fortsätter:

”Snart 15 år efter releasefesten för vår amerikanska bok känns det fantastiskt att kunna presentera en svensk version – med uppdateringar, några nyskrivna texter och Pär Wickholms fenomenala formgivning.”

Om Anders Mårtensson: Kultur- & nöjesredaktör på Kristianstadsbladet/Norra Skåne. Författare till böckerna ”Local Heroes – Asbury Park, NJ” (2005), ”Local Heroes – the Asbury Park Music Scene” (2008) och ”När åker vi? – ögonblick av Jörgen Johansson” (2020).

Om Jörgen Johansson: Fotograf – frilans, men också verksam på Norra Skåne och Skånska Dagbladet. Fyra gånger nominerad till Årets Bild, två gånger vinnare av första pris. Även musiker – frontman/låtskrivare i Loserville och The Dimestore Junkies. Jörgen gick bort 30 december 2019 efter en längre tids sjukdom.

Om Love Melander: Sångare och gitarrist i Kristianstadbandet Artmade har haft äran att uppträda inför stora publikhav, men inget kan mäta sig med känsla av att sitter ensam med en akustiska gitarr och sjunger inför en mindre, mer intim publik, säger Love. – Här får mina låtar ett helt nytt liv och en magisk känsla uppstår.

Love är en passionerad Bruce Springsteen-fan som har tolkat Springsteens låtar både live, radio och inne på Kristianstads Teater där även Jörgen har spelat med sitt band och Bruce-kompisen Willie Nile.

Som en up-and-coming musiker i en liten stad har han och Artmade alltid haft med sig en trogen följeslagare – kulturjournalisten Anders Mårtensson. Det har skrivits texter och recensioner om Love och Artmade som har varit intressanta, kunniga och lovande! Och på något fint sätt kommer nu cirkeln att slutas där den någonstans påbörjades – I ett underbart Springsteenland.

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.