Nyfiken på? Fingerfoods - en väg till ökad självständighet, matglädje och välmående bland äldre?

Är du nyfiken på att lära dig något nytt?

Du är hjärtligt välkommen till vår nya föreläsningsserie, Nyfiken på! Här får du träffa fyra forskare från Högskolan Kristianstads fyra ämnesgrupper: Ekonomi, Hälsovetenskap, Lärarutbildningen och Naturvetenskap. Och självklart vid fyra olika tillfällen i Café & Bistro.

Nyfiken på? Är en frukostföreläsning där vi på Kulturkvarteret och Högskolan Kristianstad hoppas att vi kan stilla din hunger både för huvud och mage. För att boka bord och frukost trycker du på knappen ”boka biljett”. Det går även utmärkt att beställ din frukost på plats. Föreläsningen är kostnadsfritt men du behöver boka din plats till föreläsningen. Dörrarna öppnar 07:30 och föreläsningen startar 08:15.

I frukosten ingår kaffe, te, vatten samt macka med ost och grönt. Mer alternativ finns på plats som går att köpa till.

Fingerfoods – en väg till ökad självständighet, matglädje och välmående bland äldre?

Motoriska nedsättningar som stelhet, skakningar, svagheter och smärta i armar, händer och fingrar är ofta en konsekvens av sjukdomar som till exempel Parkinson, stroke och demens, och medför svårigheter som att hantera bestick, lägga upp och dela mat på tallriken samt föra maten till munnen. För personer med motoriska ätsvårigheter kan måltiden bli tidskrävande och matintaget ofta otillräckligt vilket i sin tur kan leda till undernäring. Personer med motoriska ätsvårigheter väljer också ofta att avvika från sociala sammanhang då de gemensamma måltiderna förstärker sociala normer kring ätandet och har en negativ påverkan på både värdigheten och välbefinnandet. Fingermat som är enkla att lyfta från tallriken till munnen kan bidra till ökad matglädje, självständighet och välmående bland personer med motoriska ätsvårigheter. Med utgångspunkt i sin avhandling om fingermat kommer Sarah att beskriva vad som är viktigt att tänka på när man ska tillaga och servera fingermat till äldre personer med motoriska ätsvårigheter.

Sarah Forsberg är utbildad kock, gastronom och nybliven doktor i Livsmedelsvetenskap vid Köpenhamns Universitet. Sarah undervisar på gastronomiprogrammet samt inom Hem- och konsumentkunskap på högskolan Kristianstad. Hon är speciellt intresserad av livsmedelsproduktion, produktutveckling och sensorik samt mat och näring till äldre personer.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.