Nyfiken på – Är det pinsamt att prata om skam? 

Hur samtalar vi om litterärt gestaltad skam utan att själva smittas av den?  

Är du nyfiken på att lära dig något nytt?  

Hjärtligt välkommen till serien Nyfiken på! Vid fyra tillfällen under hösten 2023 gästas vi på Kulturkvarteret av fem forskare från Högskolan Kristianstads fakulteter – Ekonomi, Hälsovetenskap, Lärarutbildningen och Naturvetenskap. Vi bjuder in till frukostföreläsningar där vi hoppas kunna stilla din hunger i både kropp och knopp.

I november ska vi prata om skam som ofta är starkt närvarande i litteraturen och fungerar ofta som motor som styr och driver karaktärer och dramaturgi. Att tala om temat skam kan dock vara svårt, rentav pinsamt. Hur kan vi prata om skam utan att smittas av den? Denna utmaning ska Anna Smedberg Bondesson reflektera vidare kring tillsammans med oss under morgonens frukostföreläsning. 

Förboka ditt bord och frukosten står serverad vid ankomst. För att reservera din plats tryck på ”Boka Biljett” här på sidan. Föreläsningen är kostnadsfri men vi rekommenderar att förboka för att vara garanterad plats. Frukost går också att beställa direkt i Café & Bistro. Dörrarna öppnar 08:00 och föreläsningen startar 08:15. Är det pinsamt att prata om skam? Hur samtalar vi om litterärt gestaltad skam utan att själva smittas av den?
 

Anna Smedberg Bondesson, biträdande professor i litteraturvetenskap – Fakulteten för lärarutbildning

Föreläsningen tar upp vikten av och svårigheten i att tala om skam för att kunna bita huvudet av den, det vill säga bryta tystnaden och göra det osynliga synligt. Skammen fungerar ofta som estetisk motor i litterära skildringar, men när det kommer till att samtala om dessa skildringar, i klassrum med elever eller lärarstudenter, kan det vara svårt, eftersom skammen kan upplevas smitta av sig på samtalet om den. Med Alma-pristagaren Laurie Halse Andersons författarskap med talande titlar som Speak och Shout som exempel, ska jag ringa in denna paradox och därmed understryka vikten av att aldrig låta skammen ”vinna” utan alltid våga fortsätta ta bladet från mun för att tala också om det allra svåraste.  

Anna Smedberg Bondesson arbetar som lärare och forskare vid lärarutbildningen, Högskolan Kristianstad sedan 2014. Hon disputerade i litteraturvetenskap 2004 i Lund med avhandlingen Anna i världen. Om Anna Rydstedts diktkonst (Ellerströms, 2004) och var därefter verksam som svensklektor vid Köpenhamns universitet i många år, vilket resulterade i essäsamlingen Ditt språk i min mun. Grannspråkets glädje och gagn (Makadam, 2014). Hon har under sin tid i Kristianstad gett ut monografin Gösta Berling på La Scala. Selma Lagerlöf och Italien (Makadam, 2018) och den lyriska triptyken Anna själv (Palaver Press, 2019).  

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.