Nyfiken på – Bättre resultat i friskolor?

Är du nyfiken på att lära dig något nytt?

Du är hjärtligt välkommen till vår nya föreläsningsserie, Nyfiken på! Här får du träffa fyra forskare från Högskolan Kristianstads fyra ämnesgrupper: Ekonomi, Hälsovetenskap, Lärarutbildningen och Naturvetenskap. Och självklart vid fyra olika tillfällen i Café & Bistro.

Nyfiken på? Är en frukostföreläsning där vi på Kulturkvarteret och Högskolan Kristianstad hoppas att vi kan stilla din hunger både för huvud och mage. Köp din frukost samtidigt som du ”bokar din fribiljett”  I frukosten ingår kaffe, te, vatten samt macka med ost och grönt. Mer alternativ finns på plats som går att köpa till. Det går även utmärkt att beställ din frukost på plats. Föreläsningen är kostnadsfritt men du behöver boka din plats till föreläsningen. Dörrarna öppnar 07:30 och föreläsningen startar 08:15.

Köp din frukost samtidigt som du ”bokar din fribiljett”  I frukosten ingår kaffe, te, vatten samt macka med ost och grönt. Mer alternativ finns på plats som går att köpa till.

Bättre resultat i friskolor?

Föreläsningen kommer handla om individuella effekter på elever i fristående gymnasieskola jämfört med kommunal gymnasieskola.

Cirka 30 procent av gymnasieeleverna och 16 procent av grundskoleeleverna går i en friskola under läsåret 21/22. Detta är en följd av friskolereformen som sjösattes 1992. Syftet med reformen var att införa valfrihet bland en mångfald av skolor med olika pedagogiska inriktningar och att introducera konkurrens mellan skolor med syfte att stärka kvaliteten och resursanvändningen i skolsektorn. I denna föreläsning talar jag om kontexten som friskolereformen kom till i och dess teoretiska motiv. Jag presenterar även forskning som studerat effekterna av reformen på elevers skolresultat. Särskilt fokus läggs på en nyligen publicerad studie som jag själv varit med och författat tillsammans med Karin Edmark (SOFI, Stockholms universitet) där vi finner att gymnasiefriskoleelever får högre betyg och bättre resultat på nationella prov i svenska och engelska samtidigt som de också i högre utsträckning för höga betyg i förhållande till deras resultat på nationella prov. Det sistnämnda tyder på mer generös betygsättning i friskolor.

Lovisa är forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN) och Högskolan Kristianstad. Disputerade i nationalekonomi 2015 vid Uppsala Universitet och forskar om kommunal verksamhet och ekonomi.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.