Pierre Bertrand & Anders Bergcrantz – Colors

Ett konstnärligt och färgstarkt samarbete. Den internationellt erkände svenske trumpetaren Anders Bergcrantz från Malmö inspirerade den franske saxofonisten Pierre Bertrand, som bl.a. grundat Paris Jazz Big Band och leder Nice Jazz Band, att skapa projektet ”Colors” och utforska ”kvintettens ljud”. Pierre Bertrand har skrivit originalmusik baserad på åtta målningar ur serien ”Hidden Words” av målaren och bildkonstnären Jean-Antoine Hierro, som han sedan länge har ett samarbete med.

När Bertrand fick idén till sitt nya projekt var det för att utforska förhållandet mellan färg och musik. I det kollektiva musikaliska undermedvetna förknippar vi vanligtvis färger med skimrande ljud, storslagna orkestreringar och ett stort antal musiker. I ”Colors” har Pierre Bertrand valt att göra tvärtom och associera färger med ljudet av en kvintett; den allra minsta versionen av en ”jazzorkester”.

Pierre Bertrand är saxofonist, flöjtist, erkänd pedagog men också kompositör, orkesterledare, arrangör, skapare av filmmusik och grundare av olika storband. Han har inte bara ett imponerande CV, utan inspirerar också med sin färgstarka, förföriska och överraskande jazzmusik. Han har släppt fem soloalbum, det senaste ”Hope”, med en jazztrio och 37 musiker från Nice Philharmonic Orchestra, som bjuder på starka, vokala och filmiskt fokuserade melodier.

Anders Bergcrantz har länge tillhört toppskiktet av svenska jazzmusiker och kompositörer och släppt åtta album i eget namn, varav två fått utmärkelsen Gyllene skivan. Han har dessutom vid två tillfällen erhållit Sveriges Radios pris Jazzkatten för årets bästa svenska jazzmusiker. Internationellt har Anders Bergcrantz spelat med bl.a. Dave Liebman, Billy Hart, Richie Beirach, McCoy Tyner, Mike Brecker, Adam Nussbaum och – ej att förglömma – Monica Zetterlund.

Colors består av:  

Pierre Bertrand – saxofon, musikalisk ledare
Anders Bergcrantz – trumpet
Christophe Wallemme – kontrabas
Pierre-Alain Goualch – piano
Yoann Serra – trummor

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.