Ukrainsk kulturafton med föreläsning och ukrainsk musik

Biblioteken i Kristianstad och Musik i Syd bjuder in till Ukrainsk kulturafton och genom litteratur och musik vill vi väcka och öka intresset och kunskapen om andra kulturer.

Varmt välkomna till en ukrainsk kulturafton med en föreläsning av Lisa Bjurwald, och självklart blir det också ukrainsk musik med Kvitka Sniv!

Lisa Bjurwald är en prisbelönt journalist och författare som i sin färska reportagebok skriver om de ukrainska kvinnornas motståndskamp under Europas nya storkrig. I ”Slava Ukraini!” skildrar Bjurwald de ukrainska kvinnornas upplevelser och deras kamp. Lisa Bjurwald kommer ikväll att berätta om sin bok och om hur kvinnorna i Ukraina har det just nu.

Ukrainsk musik med Kvitka Sniv

Kvitka Sniv (Längtans blomma) är en trio som bildats kring den ukrainska sångerskan Myroslava Romaniuk. Myroslava kom som flykting till Sverige 2022 och har arbetat som lärare i ukrainska vid Slaviska institutionen i Lund, men har även en bakgrund som musiker och radiojournalist. Hon är uppvuxen med den ukrainska folkmusiken men har även sjungit mycket annan musik, inklusive att ha varit medlem i ett av Ukrainas mest populära metalband! Under kvällen ackompanjeras hon av Pär Moberg (saxofon) och Tobias Allvin (gitarr), båda kända från klezmerbandet Tummel. Gruppen spelar ett urval av ukrainsk musik av olika slag, och Myroslava berättar om Ukrainas musikhistoria och den nuvarande musikscenen.

Ukrainsk matkultur med Anja Allvin

Anja Allvin är matkreatör, kokboksförfattare och sjuksköterska. Född och uppvuxen i Ukraina, men kärleken förde henne till Sverige. Våren 2022, deltog hon i Sveriges Mästerkock där hon lagade flera ukrainskt inspirerade rätter och blev något av en matkändis. I augusti släppte hon kokboken CMAK – Vårt ukrainska kök tillsammans med Anastasia Lundqvist. Anja finns på plats och bjuder på smakprov och svarar på era frågor om ukrainsk mat. Missa dessutom inte chansen att köpa hennes kokbok och få den signerad!

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.