Accordeonvirtuos Minna Weurlander

Den finlandsfödda accordeonvirtuosen och kompositören Minna Weurlander har ägnat hela sitt liv åt musik. Hennes konstnärliga uttryck och musikaliska bredd gör henne till en helt unik artist som rönt stort intresse hos en internationell publik. Endast 15 år gammal blev hon världsmästare i accordeon och började turnera vida omkring. Hon har även utsetts till prisvinnare vid ansedda Premio Internazionale Astor Piazzolla.

Minna är utbildad vid solistlinjen på Konstuniversitetet Sibelius-Akademin i Helsingfors, och räknas numera som en av Europas främsta och mest mångsidiga konsertaccordeonister.

Sedan 20 år tillbaka är Minna verksam i Sverige. Genom åren har det blivit samarbeten med allt från symfoniorkestrar till experimentella dansföreställningar och kammarmusikensembler. Hon har gett ut flera hyllade och prisbelönta album. På det senaste – GLOW – bearbetar hon musik av tyska Kurt Weill och argentinska Saul Cosentino med accordeon och stråkkvartett.

Hennes egen musik och spelsätt har influerats starkt av den ryska virtuosa accordeontraditionen samt av den argentinska contemporary-tango. 2021 var Minna  högaktuell som kapellmästare och accordeonist på Philip Glass´s nyskrivna cirkusopera Circus Days and Nights. Hennes insats hyllades  av recensenter i hela världen, från  Los Angeles Times till alla svenska medier.

Kvällens konsert innehåller musik bl.a av Philip Glass, Mozart, Ennio Morricone, hennes egna kompositioner, original musik för konsertaccordeon mm.

Det är ett mycket varierat  och dynamisk program som lämnar ingen oberörd.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.