MARIUS NESET – NEXT

Marius Neset tillbaka i Kristianstad efter påsk

Hans svindlande sinne för det oväntade gör hans musik ständigt utmanande och överraskande. Nesets egenkomponerade musik är ömsom kantig och ekvilibristisk, med plötsliga taktbyten, och ömsom lyrisk och svindlande vacker.

Första gången Marius Neset stod på en scen i Kristianstad var redan 2007, när det unga bandet JazzKamikaze spelade på Södra Kasern under Kristianstad Jazzfestival. Ett kul band som fick stora internationella framgångar med sin energiska blandning av jazz och rock.

Då var han bara 22 år, och ingen kunde ana att han så småningom skulle betecknas som ”a young titan in European new music” av The Guardian, eller vara den enda musikern bosatt i Europa som tog sig in på Downbeats lista ”25 for the future, that will shape the future of the jazz in the years to come”.

Det senaste året har han bland annat stått på scen i Royal Albert Hall när London Sinfonietta framförde hans orkesterverk Geyser som en del av BBC Proms. Det var tredje gången denna högklassiga orkester medverkade vid uruppförandet av Marius musik. Han har även skrivit musik för Bergens Filharmoniker.

Men i det lilla formatet har han med sitt nya band lagt sig närmare fusion, den genre som när den dök upp på 70-talet brukade kallas jazzrock eller jazzfunk. Massor av sväng, men eftersom det är Marius Neset som har skrivit musiken pendlar den från lyriska ballader till rytmiska explosioner i udda taktarter, alltsammans framfört med största virtuositet. Och energi!

Debutplattan med det nya bandet, Happy, utkom i höstas på tyska skivbolaget ACT, och detta band har bara spelat en gång tidigare i Sverige.

Han har som vanligt handplockat musikerna utifrån att de ska vara både kreativa och spännande men också ha en teknisk och rytmisk skicklighet som matchar hans kompositioner.

Två av musikerna har faktiskt spelat med Marius ända sedan 2003 när de möttes i Köpenhamn, nämligen Magnus Hjorth, som sedan dess har gett ut tre trioskivor i eget namn, samarbetat med musiker som Chris Potter och turnerat flitigt med bl a Snorre Kirks band, och Anton Eger som även varit trummis i Marius Neset Quintet sedan det bandet bildades 2011, och i JazzKamikaze sedan starten 2005.

De andra två är engelsmän, mycket aktiva i ett flertal band. Pianisten Elliot Galvin har gett ut fyra trioplattor, och hans soloplatta blev ”Album of the Month” i The Guardian. Han har liksom Marius komponerat beställningsverk för London Sinfonietta. Basisten Conor Chaplin har spelat mycket med Marius ”gamla” kvintett, är medlem i Dinosaur och har också spelat med Billy Cobham, Bobo Stenson, Jacob Collier och många andra.

Sättning:

Marius Neset (NO) – sax
Elliot Galvin (UK) – keyboard
Magnus Hjorth (SE) – flygel
Conor Chaplin (UK) – elbas
Anton Eger (SE) – trummor

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.