Möten i Springsteenland – en utställning med bilder av Jörgen Johansson

I boken Greetings till och från Asbury Park, gör musikjournalisten Anders Mårtensson och fotografen Jörgen Johansson en resa i Springsteenland.

Jörgen Johansson, prisbelönt fotograf och musiker, gick bort 2019 men för Anders Mårtensson känns det nu rätt att boken har återutgivits på svenska, lagom till att det i januari var 50 år sedan Bruce Springsteen släppte debuten Greetings from Asbury Park, NJ.

11 och 12 maj håller vi öppen utställning på Kulturkvarteret där ni kan beskåda några av Jörgens bilder och se platserna där så mycket började.

Fredagen 12 maj håller vi även ett boksamtal med Anders Mårtensson, modererat av Sune Johansson. Biljetter till boksamtalet hittar du här!

Greetings till och från Asbury Park är Anders Mårtenssons och Jörgen Johanssons drömprojekt. En bjässe till bok, formgiven av Pär Wickholm, med förord skrivet av Vini Lopez (originaltrummis i The E Street Band) och utgiven lagom till att det ikoniska albumet – Greetings from Asbury Park, NJ – firade 50-årsjubileum.

Anders och Jörgen fann varandra under 1990-talet i sitt gemensamma intresse för Bruce Springsteen. De två hässleholmarna reste otaliga gånger till Asbury Park för att träffa människorna som var där när musikhistorien förändrades, och i Greetings till och från Asbury Park tar storyn sin början under sena nätter mot slutet av 1960-talet. Det var då Southside Johnny Lyon, Stevie Van Zandt, Vini ”Mad Dog” Lopez, ”Phantom Dan” Federici, Garry Tallent, David Sancious och … Bruce Springsteen träffades på The Upstage Club, i hörnet av Cookman Avenue och Bond Street.

Big Danny Gallagher, som vaktade dörren, berättar: ”Vi brukade kalla the Upstage ’det billigaste motellet i Asbury Park’. För partyt varade till fem på morgonen och sedan, när solen var på väg upp, gick vi ner till stranden och somnade.”

”För mig är ’Greetings till och från Asbury Park’ ett kärleksbrev till staden, musiken och, förstås, till Bruce Springsteens allra första skiva. Boken är också en tribut till Jörgen – en mästerlig fotograf och nära vän som alltid trodde på möjligheter. Det går inte en dag utan att jag tänker på honom”, säger Anders Mårtensson och fortsätter:

”Snart 15 år efter releasefesten för vår amerikanska bok känns det fantastiskt att kunna presentera en svensk version – med uppdateringar, några nyskrivna texter och Pär Wickholms fenomenala formgivning.”

Om Anders Mårtensson: Kultur- & nöjesredaktör på Kristianstadsbladet/Norra Skåne. Författare till böckerna ”Local Heroes – Asbury Park, NJ” (2005), ”Local Heroes – the Asbury Park Music Scene” (2008) och ”När åker vi? – ögonblick av Jörgen Johansson” (2020).

Om Jörgen Johansson: Fotograf – frilans, men också verksam på Norra Skåne och Skånska Dagbladet. Fyra gånger nominerad till Årets Bild, två gånger vinnare av första pris. Även musiker – frontman/låtskrivare i Loserville och The Dimestore Junkies. Jörgen gick bort 30 december 2019 efter en längre tids sjukdom

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.