Nyfiken på! – Hälsosamt åldrande med förebyggande hembesök?

Nyfiken på att lära dig något nytt?

Hjärtligt välkommen till serien Nyfiken på! Vid fyra tillfällen under hösten 2024 gästas vi på Kulturkvarteret av fyra forskare från Högskolan Kristianstads fakulteter – Ekonomi, Hälsovetenskap, Lärarutbildningen och Naturvetenskap. Vi bjuder in till frukostföreläsningar där vi hoppas kunna stilla din hunger i både kropp och knopp.


Hälsosamt åldrande med förebyggande hembesök?

Vi åldras alla från dagen vi föds och de flesta av oss strävar efter ett hälsosamt åldrande, vilket innebär att kunna fortsätta göra det vi tycker om genom hela livet. Ett sätt att främja detta kan vara genom förebyggande hembesök för äldre personer. Under dessa besök förs en hälsofrämjande dialog där personen får diskutera hur man kan förbättra eller bibehålla sin hälsa. Förutom individuella insatser behöver samhället skapa rätt förutsättningar för hälsosamt åldrande. Äldre personers tankar och åsikter, som uttrycks vid hembesöken, kan ge värdefulla insikter och fungera som underlag för samhällsbeslut.

I denna föreläsning kommer Anna Nivestam att presentera forskning som visar hur förebyggande hembesök kan främja ett hälsosamt åldrande. Hon kommer att belysa hur besöken kan vara inkluderande, identifiera äldre personers styrkor och rusta dem för framtiden. Anna kommer även att berätta om hur äldres tankar och åsikter från hembesöken kan hjälpa beslutsfattare att fatta beslut som stödjer ett hälsosamt åldrande.

Anna Nivestam är doktor i gerontologi (äldres hälsa) och bedriver forskning främst med fokus hälsofrämjande och förebyggande hembesök till äldre personer. Anna är också biträdande projektledare för samverkans- och forskningsprojektet Preventiva hembesök till seniorer som drivs i samverkan mellan åtta kommuner i nordöstra Skåne, Region Skåne och Högskolan Kristianstad. Vidare är Anna koordinator för specialistsjuksköterskeprogrammet vård av äldre och styrelseledamot i Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård samt chefredaktör för tidskriften Ä.

För att reservera din plats tryck på ”Boka Biljett” här på sidan. Föreläsningen är kostnadsfri men vi rekommenderar att förboka för att vara garanterad plats. Om du köper vår fina frukostbiljett får din morgon en stadig start med frukost till förmånligt pris som står serverad vid ankomst. Frukost går även att beställa på plats direkt i Café & Bistro. Dörrarna öppnar 08:00 och föreläsningen startar 08:15

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.