Kvartersnytt – A love letter to queer art

🏳️‍🌈 Möt arrangörerna bakom välgörenhetskonserten! 🏳️‍🌈

Innan sportlovet fick jag chansen att träffa ungdomarna från Christian 4:s gymnasium som ligger bakom den kommande välgörenhetskonsert – A love letter to queer art. Tillsammans berättade de om sitt gymnasieprojekt som har växt fram och snart ska kulmineras i en konsertkväll på Kulturkvarteret. Nez, Fabian, Elna och Waldemar delar med sig av sina förväntningar, utmaningar de har upplevt under projektets gång och vilka planer och drömmar som väntar efter gymnasiet.

Först bad jag gänget att berätta lite kortfattat om sitt projekt och evenemang.

A love letter to queer art är en välgörenhetskonsert för HBTQ-rättigheter som eleverna har valt att göra tillsammans för att det är ett ämne de tycker är viktigt och högaktuellt. HBTQ-personers rättigheter är icke-existerande eller hotade i många länder runtom i världen och ungdomarna har därför valt att låta sina biljettintäkter gå till Regnbågsfonden. ”Regnbågsfonden är en organisation som hjälper personer inom HBTQ+ att få leva sina liv så fritt som möjligt”, berättar Fabian. (Här kan du läsa mer om Regnbågsfonden.) 🌈

Under evenemanget kommer vi få höra stora klassiker, men även få veta lite mer om artisterna bakom låtarna. Musik och kuriosa blandas också med dans och överraskningar. Alla fyra kommer framträda på scen och några andra klasskamrater och lärare dyker också upp på scen!

Om jag backar lite och frågar – Vad är queer art? Kan ni berätta med egna ord så de som kanske är främmande för begreppet förstår?

Det är musik som är gjord av musiker eller artist som stöttar HBTQ-rättigheter eller har någon koppling till det, svarar Waldemar.

Precis, konst gjort av en queer konstnär, fyller Nez i. Det kan vara en konstnär som är bi-, trans- eller homosexuell eller som på andra vis är queer tar avstånd från samhällets normer när det kommer till exempelvis identitet och sexuell läggning.

Hur kom idén till ert projekt?

”Jag var inte med helt från början”, berättar Elna som hoppade på projektet efter några lektioner när kursen hade startat.

Hela gruppen är eniga om att idén bakom projektet kommer från Nez som sedan pratade ihop sig med Fabian. Waldemar och Elna anslöt sig till gänget eftersom de också ville skapa en konsert och också tyckte temat och tillhörande musiken lockade.

Jag frågar nyfiket om det fick välja att göra vad som helst till sitt gymnasieprojekt. Nez berättar att det finns en del ramar och förutsättningen var att det behövde vara kopplat till en av deras andra kurser. I deras fall som går musiklinjen och har haft ensemble på schemat och älskar musik och stå på scen var det ett självklart val att tillsammans skapa en egen konsert.

Andra kriterier eleverna har behövt förhålla sig till är att de ska ha individuella ansvarsområden och alla ska lägga in 100 timmar vardera i projektet. Då blev jag ju nyfiken på att få veta lite mer om vad de har haft för olika uppgifter och ansvar samt vilka utmaningar de har stött på längs vägen.

Vad har varit den största utmaningen under ert projekt?

Waldemars huvudansvar var att boka lokal och ordna fram en stage plot – En plan för hur allt ska vara på scen för att fungera för både musiker och dansare. Han berättar att första mötet själv med mina kollegor Emma och Anton var lite läskigt. Just att ta kontakt och boka möte, lite ovant. Men när första kontakten var skapade så insåg han fort att det inte alls var några problem och att mina kollegor inte var några som var svåra att ha och göra med. Waldemar menar att de har stött på utmaningar under projektet men att han hela tiden har haft ett lugn och tro på att allt löser sig till slut.

Elna är en av de två konferencier och har därför haft manus som uppdrag. Därför har hon suttit en del med research om de olika artisterna för att komma på saker att berätta i mellan låtarna och akterna. Det har delvis varit en utmaning att hitta och komma på intressanta saker som ska fånga publiken, berättar hon.

Fabian har varit den som valde ut välgörenhetsorganisation och haft kontakt med Regnbågsfonden. Nu när det närmar sig konsertdatum har har han också ansvar för att boka instrument och transport. ”Den största utmaningen för oss är att få allt att funka, våra planer har inte alls funkat så som vi hade tänkt oss från början och det är extremt stressigt.”

Nez är också konferencier och ansvarig för alla dansnummer, samt en del administrativt som att boka in olika möten. Hennes stora utmaning under projektarbetet har varit att släppa på sitt kontrollbehov.

Bara som en liten kommentar till ungdomarnas olika utmaningar är att det låter sunt. Deras svar visar på att de har ansträngt sig och vill att det ska bli en bra konsert för publiken. Stress är absolut en stor del och utmaning i branschen och då är det tur att ni är en grupp som behöver samarbeta och hjälpas åt att behålla lugnet och tillit till varandra och projektet. Flexibilitet och redigering i planering längs vägen tror jag personligen är en god erfarenhet att ha med sig senare.

 

Möjligtvis en lättare fråga – Vad har varit roligast under ert projektarbete?

”Det absolut roligaste kommer förhoppningvis och troligen vara själva konserten”, säger Elna.

Nez har upplevt en stor frihet vid skapandet av koreografi till dansnumren och Waldemar gillade att själv få välja vilka låtar han vill sjunga. Han lade också till att han har tyckt det varit intressant att få en större inblick och förståelse för hur mycket tid, planering och inblandade personer som krävs för att allt ska fungera.

Vilka konstformer kommer vi i publiken få uppleva den 27 februari?

Som publik kan vi förvänta oss dans, musik, sång och show. Vi kommer som sagt också få lära oss lite spännande kuriosa om legendarerna som hyllas. Det väntar också en liten överraskning som går lite mer åt teater/dans och show-hållet. Jag som fick prata med ungdomarna vet ju vad det är, men jag tror faktiskt att jag väljer att hålla lite på den informationen! Det får bli en överraskning – ännu en anledning för dig att boka dina biljetter!

Jag frågade också ifall det hade varit svårt för dem att göra ett urval bland artister och låtar/verk, men där blev jag överraskad när de relativt unisont svarade ”nej”. ”Vi satt oss tillsammans och listade artister som vi visste var queer och kollade på deras låtar. Freddy Mercury var ett måste”, säger Nez. De har uppenbarligen haft en ganska klar bild framför sig från början när det kom till val av låtar/konstnärer. Skönt att inte ödsla alltför mycket tid i det ju!

Avslutningsvis: Vem riktar sig konserten till och varför får jag inte missa ert evenemang?

Återigen är eleverna eniga. Evenemanget riktar sig till de som identifierar sig som queer eller är intresserade av temat, MEN även alla andra. Elna säger att det kan vara intressant för andra även om de inte är särskilt bekanta med temat för de kommer känna igen musiken. Waldemar instämmer och säger att anledning till varför du inte får missa evenemanget är just för att musiken de kommer framföra är – ”tidlös”.

Som de tog upp i början av diskussionen är det ett underliggande politiskt engagemang. Temat är av hög relevans i dagens klimat. ”Queer art försöker tystas runtom i världen och därför måste vi lyfta fram det! Protect free art!”, säger Nez.

Oavsett om du är engagerad i kampen, insatt i politiken eller inte så kommer detta ändå att vara ett evenemang som passar dig. Det finns något för alla. ”En chans att lära sig något nytt, känna igen låtar och må bra”, säger Elna.

Elna Bohlers

Våffla eller pannkaka?
Pannkaka
Vinter eller sommar?
Sommar
Plan/dröm efter gymnasiet?
Har ett intresse för blommor, så kanske florist. Kommer behålla musiken som hobby och kanske ta upp det igen i framtiden.
Ditt tips på Queer art?
Bandet Green Day (sångaren i bandet, Billy Joe Armstrong är bisexuell.)

Fabian Eriksson

Morgon eller kväll?
Föredrar morgon.
Sjö eller hav?
Hav.
Plan/dröm efter gymnasiet?
Planen för framtiden är att bli engelskalärare på gymnasienivå.
Ditt tips på Queer Art?
TV-serien Arcane på Netflix.

Nez Svensson

Sött eller salt?
Sött
Rock eller punk?
Punk
Plan/dröm efter gymnasiet?
Drömmen är att kunna fortsätta vara på scen. Med dans eller sång eller både och. Jag kommer att söka in till folkhögskolor med musikallinje.
Ditt tips på Queer art?
Dragshows, exempelvis RuPaul DragRace (Anitra är min favorit).

Waldemar Rosenfeldt

Sushi eller tacos?
Tacos utan tvekan.
Film eller TV-serie?
Får säga film, men det var svårt. Ibland föredrar jag TV-serie.
Plan/dröm efter gymnasiet?
Träna på min sång och sen söka till musikallinje. Till Furuboda tror jag eller Bjärnum.
Ditt tips på Queer Art?
Duon Peter & Bruno. Båda har varit på Broadway, i musikalkonserter och kör ofta akustiskt.

*******

Jag tackar och bockar för att jag fick chansen att intervjua eleverna och önskar dem stort lycka till inför projektets grand final och nästa veckans evenemang! In och boka dina biljetter här! 

Vi ses i Lilla Salen, torsdag den 27 februari kl. 18.00!

Terese Bengtsson Hedendahl – Produktionsassistent

Blogg

Skateriff, Schyffert, Sinatrakväll, Soul & Söndagssymfoni!

Så var det söndag igen. Är det bara vi på Kulturkvarteret som tycker att veckorna flyger förbi? Det var ju nyss januari! Tiden och dagarna går väldigt fort och det gäller att hålla koll i kalendern för att inte missa något man har gått och längtat efter. Här kommer därför en hjälpsam liten summering av vad som väntar i den kommande veckan! Onsdag den 19 mars – Live@ På Scen 🛹🤘 Äntligen är det dags för Live@ På Scen igen. Ett forum, en plats för alla musikälskare i Kristianstad! Plats på scen kommer vi få se och höra skånska bandet Eyes Closed som som blandar nostalgiska skatepark-riff med moderna popinfluenser. Jag förflyttades själv tillbaka till mina tonår där jag lyssnade på många band som hade liknande sound and feel. Vill du också tjuvlyssna lite inför onsdagen så kan du klicka här. Vi kommer också få höra är ett gäng från småländska Gislaved som går under namnet Silversonic. Tillsammans lirar de musik som liknar den äldre hårdrocken med inslag av funk och 90-tals grungen (inte Nirvana though, men det gör ju inget eftersom vi får Nirvanas musik senare i veckan). Jag lyckades inte hitta något att tjuvlyssna på, men deras sound och mix av genrer låter väldigt spännande. Vi får också besök av 2friends som stod på Live@-scenen förra året. Bandet från Hässleholm fick verkligen fart på Lilla Salen med både originallåtar och svängiga tolkningar, och vem vet? Kanske har de laddat upp med ett gäng nya låtar? Klicka här för att komma till evenemanget! Onsdagskvällen har fri entré, vi öppnar upp Café & Bistro från kl. 17 och så drar vi igång på scen vid 18-tiden. Dra med några polare och fira lillördag på Kulturkvarteret! Torsdag 20 mars – Schyffert Forever 😆🤣 Populära komikern Henrik Schyffert gör ett andra stopp hos oss i Kristianstad under sin turné Schyffert Forver. Showen hade premiär den 13 januari 2024 på Gävle Konserthus och har spelats i över 40 olika städer runtom i Sverige och grannländerna Finland och Norge. Missade du honom i höst ska du inte göra samma miss igen! Henrik Schyffert har en otrolig bredd inom nöjesbranschen – komiker, regissör, manusförfattare och skådespelare, samt tidigare tv-chef, rockmusiker, film- och radioproducent. Under showen får vi komma närmare Henrik än tidigare och det är verkligen en comeback till standupens urform. Läs mer om kvällen och evenemanget här!

Läs hela inlägget

15 mars 2025

Blogg

Från Opera till Revy!

Från Opera till Revy! Måndag sätter vi igång veckan med en gripande nyskriven opera, Nattjägare, där vi får bekanta oss med gamla minnen som trängts undan i den norrländska myren. Vi blandar sorg och kärlek, och Barytonsångaren Fredrik Zetterström sjunger så vackert att även älgarna i skogen stannar upp för att lyssna. Med en kombination av mörka familjedramer och tröstande melodi, blir det en kväll du inte vill missa – för ibland, mina vänner, finns det mer än bara blommor perenner i myren. Onsdag är dagen då vi klär oss i glitter och strumpbyxor för att hylla en av musikvärldens största ikoner, Tina Turner! LaGaylia Frazier intar scenen med en energi som skulle kunna driva en liten stad. Om du inte bjuder med dina vänner till denna show, så har du missat chansen att känna hur pulsen slår i takt med hits som ”Proud Mary”! Och ser ni? Torsdagar kan faktiskt vara en perfekt dag för konsert! Hannes Aitman, vars röst får dig att sväva som om du drömmer om en gammal westernfilmer. Tyvärr är showen slutsåld, så om du har en guldbiljett i bakfickan – grattis! Fredag! Dagen för körsång och gemenskap, där varje röst, oavsett tonhöjd, får delta. Körledare Katarina Nilsson Bremer lovar att slå känslorna ur oss. För vad är livet utan lite sång? Om ni inte trott på er sångröst tidigare, så kan fredag bli er stora debut. Tänk bara på det – ni kanske står där och känner att ni kan ge både Adele och Ed Sheeran en ordentlig match!

Läs hela inlägget

9 mars 2025

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.