OM OSS

Kulturkvarteret ligger i hjärtat av Kristianstad, nära det mesta. Endast en kort promenad från tåg- och busstationen finner du oss – ett kvarter fyllt med kultur. Här mår man gott i härliga ljusa lokaler!

Sjunk ner i en fåtölj med en bok och njut av en kopp kaffe och en kaka bakad med kärlek i vår Café & Bistro. Eller varför inte svänga inom och lyssna på musik och träffa vänner, gamla som nya. Hos oss kan du gå på konserter, läsa tidningar i Tidningsrummet, äta en bit god mat eller ta ett glas vin i Café & Bistro, studera, gå på en teaterföreställning, lyssna på intressanta föredrag eller besöka biblioteket bland mycket annat. Det händer att vi även bjuder upp till dans då och då. På Kulturkvarteret finns något för alla, gammal som ung. Varmt välkommen till Kulturkvarteret!

 

Hitta till Kulturkvarteret

karta_kkv_webb

 

Klicka på kartan till höger och du kommer till Google Maps där du också kan hämta vägbeskrivning från din startpunkt.

Adress:
Kulturkvarteret Kristianstad
Kanalgatan 30
291 34 Kristianstad

Telefon: 044-20 58 80
Fax: 044-21 19 25
E-mail: kulturkvarteret@musikisyd.se

Parkering:

HCP-platser finns längs med gatan i anslutning till båda entréerna och är tydligt skyltade. För övrig parkering hänvisar vi till gatan Galleria Boulevard parkeringshus alternativt parkeringar längs Föreningsgatan (Bibliotekstorget) och Österlånggatan (längs med gamla fängelset).

Bakgrund

Tre närbelägna kulturbyggnader, Konserthuset byggt 1936, Stadsbiblioteket byggt 1965 och Musik i Syds Lilla sal och Kammarkafé från 1992 (numera Kulturkvarterets Café & Bistro), är utgångspunkten för det nya Kulturkvarteret.

I augusti 2014 invigdes Kulturkvarteret Kristianstad! Konserthusets två salar länkades i en om- och tillbyggnad samman med Stadsbiblioteket – och tillsammans med ett nytt tidningsrum, ett nytt Café & Bistro, en ny garderob i markplan och två nya entréer skapades ett helt kvarter för kultur.

Sedan 2001 har Musik i Syd, på uppdrag av Kristianstads kommun, ansvar för verksamheten i Kulturkvarteret (huvudkontor för Musik i Syd), i nära samarbete med Kultur & fritid/Stadsbiblioteket. Med Kulturkvarteret stärks samarbetsformerna mellan kommunen och Musik i Syd ytterligare, då den kommunala biblioteksverksamheten och den regionala musikverksamheten möts och samverkar i ett gemensamt kvarter.

 

Kristianstads kommun/Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket invigdes i januari 1965 av dåvarande kommunikationsministern Olof Palme, författaren Harry Martinson och drätselkammarens ordförande Sven Hansson. Malmöarkitekten Bror Thornberg har ritat huset i postfunktionell stil. Här kan du låna och beställa böcker, film och musik samt använda datorere, kopiera och skriva ut. I  tidningsrummet kan du läsa dagstidningar och tidskrifter från kl.8 varje vardag. I källaren på stadsbiblioteket finns ett släktforskningsrum samt en lokalsamling som du är välkommen att botanisera i.

I Kristianstad kommun finns ytterligare 13 bibliotek samt en Bokbuss.
Läs mer om biblioteken i Kristianstad här

 

Musik i Syd

Musik i Syd erbjuder arrangörerna ett brett och högkvalitativt utbud och driver projekt och verksamheter av nationell betydelse. 

Musik i Syd fungerar som ett nav i det sydsvenska musiklivet. Tillsammans med andra aktörer i det sydsvenska musiklivet, och som en del av Öresundsregionen, arbetar vi för en fortsatt positiv utveckling av ett rikt musikliv – berikande för en allt större publik och för musiker, ensembler och arrangörer i södra Sverige.

Läs mer om Musik i Syd här

 

Konsten på Kulturkvarteret – för dagen och natten

Ny konstnärlig gestaltning – konst för dagen och natten. De konstnärliga gestaltningarna för kulturkvarteret är Åsa Maria Bengtssons ”Synkron”, en ljusprojektion på Kulturkvarterets fasad med ett tillhörande verk på plexiglas för tidningsrummet, samt en tvådimensionell väggmålning i caféet, ”Formalistisk kronologi”, av Ditte Ejlerskov.

Ljusprojektionen ”Synkron”, styrs av ett skymningsrelä och syns under kväll och natt medan verket för tidningsrummet, en pendang till fasadprojektionen, och ”Formalistisk kronologi” även kan upplevas i dagsljus.

 

KARTA

KARTAHitta till oss