Helsingborgs symfoniorkester

Tema Synderna: AVUND

Datum12 jan, 19.00
Pris250 kr (+serviceavgift)
PlatsKulturkvarteret
Stora salen
ArrangörStjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid
BOKA BILJETT

Avund kan vara både morot och straffande piska, drivkraft och källa till förlamande självförakt. Bland de krafter som drivit den klassiska musiken lika mycket bakåt som framåt är nog avunden en av de absolut starkaste.

Vampyrromanen Desperate Moon från 2015 av amerikanska Jennifer Ott är ren fiktion. Men kompositören Emilie Mayer som man möter i boken är det inte. En månghundraårig vampyrkvinna vid namn Katerina chockas av att höra Mayer spela så febrigt passionerad pianomusik i en musikalisk salong som hon besöker i ett av Berlins aristokratiska 1800-talshem. Hennes älskare viskar i hennes öra att det blivit en ny trend att anlita musikern Mayer bland Berlins rika och mäktiga, med tillägget: ?”I hear she is to play for King Wilhelm …”

Om inte för avunden hade Mayer kanske ansetts som en av 1800-talets verkligt stora kompositörer. Denna tyska symfoniker, operatonsättare och kammarmusikkomponist fick en tid av internationellt erkännande medan hon levde. Men när hon dött föll hennes namn snabbt i glömska. Och därmed suddades Mayer ut ur musikhistorien i närmare hundra år.

Emelie Mayers lär hon ha velat sprida sitt musikaliska kunnande vidare och ge andra kvinnor chansen, tända en skapandegnista från avund och syrliga kritikerkommentarer som ”Det var värst vad bra hon komponerar – trots att hon är kvinna”. Hur orkade hon? Och hur formar avund dig?
Vi kan alla känna avund trots att vi inte borde. Får det dig att pressa dig till ditt yttersta eller helt ge upp? När du ser och hör violinisten Catherine Manoukian spela Beethovens violinkonsert som om det var jättelätt, och nu får läsa att hon dessutom doktorerat i ämnet Rationalitet ur ett filosofiskt och neurovetenskapligt perspektiv, vilka känslor rör det upp då? Hundra procent beundran? Total musiklycka? Mindervärdeskomplex? Eller ett litet men ack så vasst styng av illgrönaste avund.

IKVÄLL SPELAS

JULIA PURGINA
Manipulation ur Vortex Peccatorum

LUDWIG VAN BEETHOVEN
Ouvertyr ”Egmont” Violinkonsert

EMELIE MAYER
Symfoni nr 5 (AW)

MEDVERKANDE

Helsingborgs Symfoniorkester
Catherine Manoukian, violin
Stefan Solyom, dirigent

MAT & DRYCK

Sugen på något?  Café & Bistro öppnar 2 timmar innan konserten startar och erbjuder både mat och dryck. 

PAUSBESTÄLLNING

Till detta evenemang kan du beställa fika som står uppdukad till dig i pausen. Glöm inte att ange hur många ni är i sällskapet när du ska betala. Ta med ditt ordernummer och ditt kvitto när du kommer och gå till Bistron där du finner information om var din pausfika kommer att serveras.

KÖP BILJETT

www.kulturkvarteret.com, Galleria Boulevard/Coop City Förbutiken, Kristianstad Tourist Center, eller Biljettkassan på plats en timme innan arrangemang.

logga med stjärnor Stjärnserierabatt. Så här går det till.

Tillbaka till evenemang