Helt Klassiskt – Per Tengstrand & Hana Mundiya

Helt klassiskt

Helt rätt för dig som vill upptäcka den klassiska musiken för första gången, men även för dig som är en erfaren lyssnare på jakt efter kammarmusik i ny kostym. Här framförs kammarmusik av högsta kvalitet. Programmet innehåller både svenska och internationella musiker som blandar nytt med gammalt, traditionellt med experimentellt. Gemensamt för konserterna är närheten mellan musiker och publik, där alla blir en del av en gemensam musikalisk upplevelse, i kombination med något gott på tallriken.

Per Tengstrand & Hana Mundiya

När Per Tengstrand började arbeta med studenter från Princeton University för sin serie i New York var hans första kontakt violinisten Hana Mundiya, som var president för kammarmusikgruppen på universitetet. Per har varit något av en mentor för flera av de unga musikerna, och samarbetet resulterade i att Hana spelar första satsen på Kreutzersonaten i Pers film om Beethoven, Freedom of the Will. När filmen har visats på olika ställen i Sverige har publiken blivit så tagen av framförandet att man efterlyst att de två musikerna konserterar i Sverige, vilket nu blir verklighet!

J.S. Bach: Chaconne d-moll för soloviolin BWV 1004
F. Chopin: Pianosonat nr. 2 b-moll ”Sorgmarschsonaten”

PAUS

Anisa Dunphy: Kómmos
L.v. Beethoven: Sonat för violin och piano nr. 9 i A-dur ”Kreutzersonaten”


Hana Mundiya
är född och uppvuxen i New York och gjorde sin solodebut med New York Philharmonic redan vid 13 års ålder. Idag är hon en eftertraktad solist och kammarmusiker på världens toppscener både i USA och i Europa. Som barockviolinist har hon spelat med The Academy of Ancient Music på Walt Disney Concert Hall. Hana har vunnit flera internationella violintävlingar.

Hana vill göra skillnad med sitt musicerande och framträder gärna i skiftande sammanhang, t.ex. inom FN-förbunden UNCHR, UNICEF och UNESCO. Han har också engagerats av Röda Korset och samarbetat med RAINN, en organisation som stöttar överlevare av sexuellt våld.

Hana har studerat vid The Juillard School och Royal College of Music I London. För närvarande följer hon ett diplomprogram på Manhattan School of Music under ledning av Todd Phillips.

Per Tengstrand, som föddes i Växjö, har kommit att bli en av våra allra främsta konsertpianister. Bland många priser och utmärkelser kan nämnas att han har vunnit förstapris i den internationella pianotävlingen i Cleveland och, som den yngsta någonsin, tilldelats den svenska kungliga medaljen Litteris et Artibus.

Per var huvudperson i dokumentärfilmen Solisten av Magnus Gertten och Stefan Berg och har producerat en egen film om Ludwig van Beethovens musik, Freedom of the Will, som hade premiär hösten 2022. Filmen handlar om människor och händelser som har påverkats av Beethovens musik och om hur musik kan ge människor kraft.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.