Iransk kulturafton med Zinat Pirzadeh, Reza Shayesteh & Rumi

Biblioteken i Kristianstad och Musik i Syd bjuder in till iransk kulturafton. Genom litteratur och musik vill vi väcka och öka intresset och kunskapen om andra kulturer.

Varmt välkomna till en iransk kulturafton med en föreläsning av Zinat Pirzadeh, och självklart blir det också iransk musik av Reza Shayesteh.

!به شب فرهنگی ایرانی با سخنرانی زینت پیرزاده و موسیقی رضا شایسته خوش آمدید

.زینت پیرزاده کمدین، نویسنده و مدرس فارسی-سوئدی است

!رضا شایسته معلم کالج موسیقی مالمو است و همراه با گروه موسیقی خود رومی در سراسر سوئد موسیقی سنتی ایرانی می نوازد. امشب سه تار و تنبور و هانگدرام و قدس هست

Zinat Pirzadeh

Zinat Pirzadeh är en persisk-svensk komiker, författare och föreläsare. Hon är den första kvinnliga komikern någonsin som har vuxit upp i Iran. Bakom sig har hon krig, revolution och hot om utvisning under tre år, och mycket har hänt sedan hon fick uppehållstillstånd i Sverige. I kväll kommer hon att berätta om sitt författarskap, hur det var att växa upp i Iran och hur kvinnors situation är idag i Iran.

Reza Shayesteh & Rumi

Här möts strängarna på Setar, tar, santur och andra traditionella instrument kommer att skapa en känslomässig symfoni som transporterar dig till de förtrollande landskapen i Persien.

Redan i en tidig ålder upptäckte han sin passion för musik när han först hörde sin pappas vackra fiolspel. Det var då han bestämde sig för att söka efter en mästare som kunde hjälpa honom att bemästra sina egna instrument. År 1988 lämnade Reza Iran och kom till Sverige, och med sig hade han den värdefulla kunskap han hade förvärvat från sin mästare. Idag delar han med sig av denna kunskap som lärare vid Musikhögskolan i Malmö.

Reza Shayestehs musik är som en poetisk dans av ljud, där varje ton berättar en historia och varje melodi väcker känslor. I Sverige är det få som förstår hans persiska sång men när han står på scen och musiken flödar förstår vi alla vad han berättar – Kärlek och Fred

Ni som tidigare har hört honom på Malmö Folkfest eller på Malmö festivalen vet precis hur vackert det kan låta.

Reza Shayesteh – Sång, setar, tanbour, hangdrum.
Sam Shayesteh – Percussion
Erfan Azad – Qud

 

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.