Merit Hemmingson

Med sin imponerande & långa erfarenhet bjuder Merit in till ett sällsynt konstnärligt djup, som svindlar sig ner genom snäva grottor och uti storslagna saltvattenskatedraler.

Jamen huvva, vad konstigt! Jag blev jätteförvånad. Att jag skulle få ett jazzpris! Man blir ju chockad. Jag spelar ju inte jazz, men det klart, den finns ju där, i musiken.

83 åriga Hammondlegenden Merit Hemmingson var både ödmjuk och förvånad när hon i Visby nyligen tilldelades Svensk Jazz årliga pris Lifetime Achievement 2024 med motiveringen: ”en varm och generös musiker för allt fint hon åstadkommit under ett långt liv i musikens tjänst.”

Sitt personliga tonspråk och sound började hon stöpa fram i slutet av 60-talet, till en helt egen stil med sitt sätt att blanda svensk folkmusik, jazz, pop, grooverock och soul, väl förankrat i både nordisk spelmanstradition och klassisk orgeljazz, i nuet och samtiden.

Jazz eller inte kan kvitta. Hennes musik är ständigt aktuell. För 50 år sedan släppte Merit Hemmingson sitt klassiska album Huvva, tätt följt av skivorna Trollskog och Bergtagen. Totalt har hon gjort 25 soloplattor, och samarbetat med många, från The Ark till Beppe Wolgers. Och till mångas glädje håller hon på för fullt fortfarande. Och nu har hon fått en ny digital kyrkorgel:

Det är fantastiskt bra ljud, säger hon! Och vad det blir framåt, det får vi se. Men spelar det gör jag alltid, det är mitt liv.

Hennes enastående musikaliska livsgärning fortsätter således. Nya generationer lyssnare upptäcker hennes storhet. Missa inte din chans att uppleva Merits urkraft och magi när hon kommer till Kristianstad i höst!

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.