Nordic & Musica Vitae

Vitalt, lyriskt, svängigt och smittande lekfullt blir det då kammarorkestern Musica Vitae får smälta samman med Nordic – ett av Sveriges mest stilbildande folkmusikband. Nordics gnistrande, svängiga spelsätt ihop med Musica Vitaes fördjupade klangdräkt blir en korsbefruktning av musiken, som tar oss på ett virvlande äventyr runt hela planeten – och orkestern följer med på resan. 

Under denna konsert får du höra helt nya Nordiclåtar, unika för denna turné, i arrangemang för Musica Vitae av Mårten Sundén tillsammans med musiken från det gemensamma, hyllade albumet Nordic Symphonic, med arrangemang av Karl-Johan Ankarblom. Som bonus en egen tolkning av Vivaldis Sommaren på nyckelharpa.

 

Nordic

Anders Löfberg, cello, Erik Rydvall, nyckelharpa och Magnus Zetterlund, mandolin, är ett av Sveriges mest namnkunniga och stilbildande folkmusikband som efter många aktiva år fortsätter att utvecklas och beröra sin publik. Med en smittande spelglädje och charm har bandet gjort succé såväl i Sverige som utomlands. Gruppens framgångar har lett till flera utmärkelser och tagit bandet till många erkända internationella scener och festivaler. De senaste åren har Nordic gjort uppmärksammade samarbeten med större klassiska orkestrar i Sverige. 

Med rötterna i folkmusiken experimenterar trion ivrigt för att utmana och testa traditionens vaga konturer. Den svenska nyckelharpan möter mandolin och cello i ett samspel med plats för stundens spontana idéer. Bandets helt egna sound bär på berättande melodier och utmanande rytmer. Resultatet blir stundtals filmiska kompositioner fyllda av klanger, rytmer, groove, reggae och improvisation.

 

Musica Vitae

Med hemvist i Växjö, en medelstor stad i södra delen av Sverige, har kammarorkestern Musica Vitae under mer än fyra decennier utvecklats till att bli en av landets främsta stråkensembler. Inhemska och internationella solister och dirigenter gästar regelbundet, men i sann kammarmusikalisk anda leds orkestern ofta även av spelande ledare eller konsertmästare Dorota Siuda. 

Den klassiska kammarmusikrepertoaren är orkesterns bas, utifrån vilken man nyfiket tar klivet in i nyskriven, experimentell musik, spelar jazz, barnvisor, populärmusik, allt med kvalité i fokus. Till dags dato har Musica Vitae uruppfört ca 250 nya verk, skrivna direkt för orkestern av såväl etablerade kompositörer, som studenter vid landets musikhögskolor. Denna breda repertoar finns i orkesterbagaget vid turnéer till små och stora konsertplatser, inom Sveriges gränser, men också till kontinenten och andra delar av världen. Vare sig Musica Vitae spelar på sin hemmascenen Nygatan 6 i Växjö, i stora konserthus eller i kyrkor, församlingshem, ombyggda biografer eller lokstallar, är det det kammarmusikaliska mötet med publiken som är det viktiga. I mötet mellan musikerna som sitter på scenen och publiken i salongen, levandegörs musiken. 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.