Nyfiken på! – Bild och bildens betydelse?

Nyfiken på att lära dig något nytt?

Hjärtligt välkommen till serien Nyfiken på! Vid fyra tillfällen under hösten 2024 gästas vi på Kulturkvarteret av fyra forskare från Högskolan Kristianstads fakulteter – Ekonomi, Hälsovetenskap, Lärarutbildningen och Naturvetenskap. Vi bjuder in till frukostföreläsningar där vi hoppas kunna stilla din hunger i både kropp och knopp.


Bild och bildens betydelse?

Människor har använt bilder för att kommunicera i tusentals år. Tekniken för att skapa bilder har hela tiden utvecklats, från de första bilderna vi känner till fram till dagens teknik med AI. Bilder används idag på många olika sätt och har olika syften. I skolan används bilder för att göra något lättare att förstå, en arkitekt använder bilder för att visa en byggnad som inte finns än, en tandläkare visar hur man ska borsta tänderna rätt, och en konstnär vill få oss att tänka nya tankar.

Bilder kan informera, dokumentera, förtydliga, skapa sammanhang, roa, överraska, påverka känslor och mycket mer. Bilder kan på olika sätt visa vad de betyder och kan därför vara lättare att förstå än ord, som kräver en annan sorts ”kodning”. En realistisk bild kan vara lätt att förstå, men den kan också vara vilseledande eller svår att tolka. I denna föreläsning vänder sig Sara Lenninger till personer som använder bilder på olika sätt. Hon diskuterar bilden som ett system av symboler och jämför det med andra visuella system, som till exempel diagram.

Sara Lenninger är biträdande professor i kognitiv semiotik vid Högskolan Kristianstad och forskar i semiotisk utveckling med fokus barns tidiga kommunikativa förståelser och förståelser av bild. Hon har intresserat sig för bilden som meningsbärare och kommunikationsform och hur den används i olika sammanhang, till exempel i skolan. Sara har också ett intresse för barnrättsfrågor kopplat till barns meningsskapande och har under åren 2019–2022 deltagit i ett europeiskt samarbetsprojekt kring kunskapsutveckling att möta barn med autism i förskolan.

För att reservera din plats tryck på ”Boka Biljett” här på sidan. Föreläsningen är kostnadsfri men vi rekommenderar att förboka för att vara garanterad plats. Om du köper vår fina frukostbiljett får din morgon en stadig start med frukost till förmånligt pris som står serverad vid ankomst. Frukost går även att beställa på plats direkt i Café & Bistro. Dörrarna öppnar 08:00 och föreläsningen startar 08:15

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.