Kvartersnytt – A love letter to queer art

🏳️‍🌈 Möt arrangörerna bakom välgörenhetskonserten! 🏳️‍🌈

Innan sportlovet fick jag chansen att träffa ungdomarna från Christian 4:s gymnasium som ligger bakom den kommande välgörenhetskonsert – A love letter to queer art. Tillsammans berättade de om sitt gymnasieprojekt som har växt fram och snart ska kulmineras i en konsertkväll på Kulturkvarteret. Nez, Fabian, Elna och Waldemar delar med sig av sina förväntningar, utmaningar de har upplevt under projektets gång och vilka planer och drömmar som väntar efter gymnasiet.

Först bad jag gänget att berätta lite kortfattat om sitt projekt och evenemang.

A love letter to queer art är en välgörenhetskonsert för HBTQ-rättigheter som eleverna har valt att göra tillsammans för att det är ett ämne de tycker är viktigt och högaktuellt. HBTQ-personers rättigheter är icke-existerande eller hotade i många länder runtom i världen och ungdomarna har därför valt att låta sina biljettintäkter gå till Regnbågsfonden. ”Regnbågsfonden är en organisation som hjälper personer inom HBTQ+ att få leva sina liv så fritt som möjligt”, berättar Fabian. (Här kan du läsa mer om Regnbågsfonden.) 🌈

Under evenemanget kommer vi få höra stora klassiker, men även få veta lite mer om artisterna bakom låtarna. Musik och kuriosa blandas också med dans och överraskningar. Alla fyra kommer framträda på scen och några andra klasskamrater och lärare dyker också upp på scen!

Om jag backar lite och frågar – Vad är queer art? Kan ni berätta med egna ord så de som kanske är främmande för begreppet förstår?

Det är musik som är gjord av musiker eller artist som stöttar HBTQ-rättigheter eller har någon koppling till det, svarar Waldemar.

Precis, konst gjort av en queer konstnär, fyller Nez i. Det kan vara en konstnär som är bi-, trans- eller homosexuell eller som på andra vis är queer tar avstånd från samhällets normer när det kommer till exempelvis identitet och sexuell läggning.

Hur kom idén till ert projekt?

”Jag var inte med helt från början”, berättar Elna som hoppade på projektet efter några lektioner när kursen hade startat.

Hela gruppen är eniga om att idén bakom projektet kommer från Nez som sedan pratade ihop sig med Fabian. Waldemar och Elna anslöt sig till gänget eftersom de också ville skapa en konsert och också tyckte temat och tillhörande musiken lockade.

Jag frågar nyfiket om det fick välja att göra vad som helst till sitt gymnasieprojekt. Nez berättar att det finns en del ramar och förutsättningen var att det behövde vara kopplat till en av deras andra kurser. I deras fall som går musiklinjen och har haft ensemble på schemat och älskar musik och stå på scen var det ett självklart val att tillsammans skapa en egen konsert.

Andra kriterier eleverna har behövt förhålla sig till är att de ska ha individuella ansvarsområden och alla ska lägga in 100 timmar vardera i projektet. Då blev jag ju nyfiken på att få veta lite mer om vad de har haft för olika uppgifter och ansvar samt vilka utmaningar de har stött på längs vägen.

Vad har varit den största utmaningen under ert projekt?

Waldemars huvudansvar var att boka lokal och ordna fram en stage plot – En plan för hur allt ska vara på scen för att fungera för både musiker och dansare. Han berättar att första mötet själv med mina kollegor Emma och Anton var lite läskigt. Just att ta kontakt och boka möte, lite ovant. Men när första kontakten var skapade så insåg han fort att det inte alls var några problem och att mina kollegor inte var några som var svåra att ha och göra med. Waldemar menar att de har stött på utmaningar under projektet men att han hela tiden har haft ett lugn och tro på att allt löser sig till slut.

Elna är en av de två konferencier och har därför haft manus som uppdrag. Därför har hon suttit en del med research om de olika artisterna för att komma på saker att berätta i mellan låtarna och akterna. Det har delvis varit en utmaning att hitta och komma på intressanta saker som ska fånga publiken, berättar hon.

Fabian har varit den som valde ut välgörenhetsorganisation och haft kontakt med Regnbågsfonden. Nu när det närmar sig konsertdatum har har han också ansvar för att boka instrument och transport. ”Den största utmaningen för oss är att få allt att funka, våra planer har inte alls funkat så som vi hade tänkt oss från början och det är extremt stressigt.”

Nez är också konferencier och ansvarig för alla dansnummer, samt en del administrativt som att boka in olika möten. Hennes stora utmaning under projektarbetet har varit att släppa på sitt kontrollbehov.

Bara som en liten kommentar till ungdomarnas olika utmaningar är att det låter sunt. Deras svar visar på att de har ansträngt sig och vill att det ska bli en bra konsert för publiken. Stress är absolut en stor del och utmaning i branschen och då är det tur att ni är en grupp som behöver samarbeta och hjälpas åt att behålla lugnet och tillit till varandra och projektet. Flexibilitet och redigering i planering längs vägen tror jag personligen är en god erfarenhet att ha med sig senare.

 

Möjligtvis en lättare fråga – Vad har varit roligast under ert projektarbete?

”Det absolut roligaste kommer förhoppningvis och troligen vara själva konserten”, säger Elna.

Nez har upplevt en stor frihet vid skapandet av koreografi till dansnumren och Waldemar gillade att själv få välja vilka låtar han vill sjunga. Han lade också till att han har tyckt det varit intressant att få en större inblick och förståelse för hur mycket tid, planering och inblandade personer som krävs för att allt ska fungera.

Vilka konstformer kommer vi i publiken få uppleva den 27 februari?

Som publik kan vi förvänta oss dans, musik, sång och show. Vi kommer som sagt också få lära oss lite spännande kuriosa om legendarerna som hyllas. Det väntar också en liten överraskning som går lite mer åt teater/dans och show-hållet. Jag som fick prata med ungdomarna vet ju vad det är, men jag tror faktiskt att jag väljer att hålla lite på den informationen! Det får bli en överraskning – ännu en anledning för dig att boka dina biljetter!

Jag frågade också ifall det hade varit svårt för dem att göra ett urval bland artister och låtar/verk, men där blev jag överraskad när de relativt unisont svarade ”nej”. ”Vi satt oss tillsammans och listade artister som vi visste var queer och kollade på deras låtar. Freddy Mercury var ett måste”, säger Nez. De har uppenbarligen haft en ganska klar bild framför sig från början när det kom till val av låtar/konstnärer. Skönt att inte ödsla alltför mycket tid i det ju!

Avslutningsvis: Vem riktar sig konserten till och varför får jag inte missa ert evenemang?

Återigen är eleverna eniga. Evenemanget riktar sig till de som identifierar sig som queer eller är intresserade av temat, MEN även alla andra. Elna säger att det kan vara intressant för andra även om de inte är särskilt bekanta med temat för de kommer känna igen musiken. Waldemar instämmer och säger att anledning till varför du inte får missa evenemanget är just för att musiken de kommer framföra är – ”tidlös”.

Som de tog upp i början av diskussionen är det ett underliggande politiskt engagemang. Temat är av hög relevans i dagens klimat. ”Queer art försöker tystas runtom i världen och därför måste vi lyfta fram det! Protect free art!”, säger Nez.

Oavsett om du är engagerad i kampen, insatt i politiken eller inte så kommer detta ändå att vara ett evenemang som passar dig. Det finns något för alla. ”En chans att lära sig något nytt, känna igen låtar och må bra”, säger Elna.

Elna Bohlers

Våffla eller pannkaka?
Pannkaka
Vinter eller sommar?
Sommar
Plan/dröm efter gymnasiet?
Har ett intresse för blommor, så kanske florist. Kommer behålla musiken som hobby och kanske ta upp det igen i framtiden.
Ditt tips på Queer art?
Bandet Green Day (sångaren i bandet, Billy Joe Armstrong är bisexuell.)

Fabian Eriksson

Morgon eller kväll?
Föredrar morgon.
Sjö eller hav?
Hav.
Plan/dröm efter gymnasiet?
Planen för framtiden är att bli engelskalärare på gymnasienivå.
Ditt tips på Queer Art?
TV-serien Arcane på Netflix.

Nez Svensson

Sött eller salt?
Sött
Rock eller punk?
Punk
Plan/dröm efter gymnasiet?
Drömmen är att kunna fortsätta vara på scen. Med dans eller sång eller både och. Jag kommer att söka in till folkhögskolor med musikallinje.
Ditt tips på Queer art?
Dragshows, exempelvis RuPaul DragRace (Anitra är min favorit).

Waldemar Rosenfeldt

Sushi eller tacos?
Tacos utan tvekan.
Film eller TV-serie?
Får säga film, men det var svårt. Ibland föredrar jag TV-serie.
Plan/dröm efter gymnasiet?
Träna på min sång och sen söka till musikallinje. Till Furuboda tror jag eller Bjärnum.
Ditt tips på Queer Art?
Duon Peter & Bruno. Båda har varit på Broadway, i musikalkonserter och kör ofta akustiskt.

*******

Jag tackar och bockar för att jag fick chansen att intervjua eleverna och önskar dem stort lycka till inför projektets grand final och nästa veckans evenemang! In och boka dina biljetter här! 

Vi ses i Lilla Salen, torsdag den 27 februari kl. 18.00!

Terese Bengtsson Hedendahl – Produktionsassistent

Blogg

Från Genesarets sjö till gypsy-swing och magiska kent-tolkningar

Vi laddar upp inför Valborg, maj, försommar-värme och grönska! Nästa vecka är det kanske en del som tar långhelg och kanske åker iväg på äventyr, men vi hoppas att DU stannar i hemtrakterna för vi har verkligen en kanonvecka med finfina besök och otroliga evenemang att se fram emot! Tisdag 29 april – Rätten till personlig assistans 💜 Furuboda assistans hälsar dig varmt välkommen till en eftermiddag fylld av kunskap, inspiration och viktiga samtal om rätten till personlig assistans. Talare och ambassadörer delar med sig av sina egna livsberättelser, utmaningar och tips. Anmälan är kostnadsfri, men du får gärna föranmäla dig genom att trycka dig vidare här. Onsdag = Valborg & Torsdag = Första Maj 🔥 Café & Bistro håller stängt under onsdagen och torsdagen i och med Valborg och röd dag. Hungriga lunchgäster är under vecka 18 välkomna på tisdag och fredag! Fredag 2 maj – När tåget lämnar perrongen – Ellen Sundberg & Ellinor Brolin i Kjell Höglunds spår 🚉 En av vårens längsta rubriker tuffar in till kvarteret och Stora Salen på fredag. Det kommer ljuda ljuva och poetiska texter som går rakt in i märgen och skakar om när Ellen Sundberg och Ellinor Brolin kommer med sin hyllningskonsert till Kjell Höglund! Det blir originellt med en skvätt diskbänksrealism, lite ockult, skört och väldigt mänskligt. Turnén och föreställningen delar namn med SVTs dokumentär: ”När tåget lämnar perrongen – I Kjell Höglunds spår”. Undvara 30 min av din söndag för att kolla in dokumentären som skildrar hur de både unga musikerna Ellen Sundberg och Ellinor Brolin oberoende av varandra samtidigt spelade in varsin skiva med sina versioner av Kjell Höglunds musik. Perfekt smakprov av fredagens livekonsert som du ju bara inte kan missa – nej den kommer du vilja minnas och bära med dig. Klicka här för att läsa mer om evenemanget och boka dina platser till vår Höglunds-fredag! P.S. Enligt Ellens Instagram kan vi hoppas på fin, eftertraktad merch i form av vinylskivor. Kanske bra mycket tur att vi är tredje stoppet på turnén (de har tagit slut förr, så det är nog bara en tidsfråga innan det sker igen.)   Lördag 3 maj – Litteratur, brottstycken och jazz, jazz mera jazz! 📚 👮 🎶 På lördag maxar vi totalt med evenemang på Kulturkvarteret! Vi får besök av Litteraturrundan, föreningen Gamla Christianstad och inte bara en utan TVÅ konserter. Först av stapeln blir Litteraturrundan på Stadsbiblioteket vars program börjar kl. 11 och där du har chans att lyssna till spännande presentationer, författarsamtal och diktläsning av bland annat Niklas Törnlund, Marianne Petrén och Anna-Lena Brundin m.fl. Fri entré! På Bistroscenen klockan 13 kommer Gamla Christianstad med sin programserie Återblickar. Lördagens programpunkt heter ”Brottstycken ur ett polisliv” och vi får ta del av ett samtal mellan Eva Mårtensson och Ingvar Widell som under många år arbetade inom Kristianstadspolisen. Det är fri entré och ingen anmälan krävs, men boka gärna bord om du vill äta eller fika något gott från Café & Bistros meny.

Läs hela inlägget

27 april 2025

Blogg

En vecka av röster, riff och rena rama kulturchocken!

Veckan då våren möter rockens riff, amerikanska filmhjältar och dansande barbacka-fötter. När röster höjs i sång, frågor ställs om demokratins framtid och skratten studsar i kvällsluften. Kort sagt – en vecka när Kulturkvarteret kokar av liv, och du är bjuden! Tisdag – 🎶 Vårkonsert med Drottning Blankas Musiklinje!Våren spirar – och det gör även musikelevernas talanger! Drottning Blankas Gymnasieskola bjuder in till en varm och sprudlande vårkonsert. Här får vi höra förstaårseleverna dyka rakt ner i 80-talets ikoniska musikskatt, och det bjuds på både neonfärgade hits och nostalgiska pärlor. Andraårseleverna har i sin tur valt sina egna favoritlåtar – så räkna med en musikalisk kväll full av energi, överraskningar och passionerade tolkningar. Kom och fira vårens ankomst tillsammans med nästa generations musiker! Onsdag – 🗞️ Öppen föreläsning – Angreppet | Fri entréVår demokrati skakas just nu i sina grundvalar – men många märker det knappt. Journalisten och författaren Peter Gustavsson kommer till oss för att berätta om sin granskning av hur dagens politiska beslut påverkar föreningsliv, folkbildning, medier och människors frihet. En aktuell, viktig och ögonöppnande föreläsning som hjälper oss förstå vad som står på spel. Fri entré – kom och lyssna, reflektera och diskutera. Onsdag – 🎭 Peter Stormare – Från Arbrå till HollywoodFrån Hälsinglands vidder till filmduken i Hollywood – Peter Stormare tar oss med på en personlig och musikalisk resa genom sitt liv. Med sitt band Whispering Pines blandar han americana-toner med historier från en smått osannolik karriär. Det blir en kväll fylld av musik, minnen, möten och livsdrömmar, där Peter öppnar dörrarna till sin värld på ett sätt vi sällan får uppleva. Missa inte chansen att möta en av Sveriges mest mångsidiga konstnärer – live på scen. Torsdag – 🎤 Magnus Betnér – Work In ProgressMagnus Betnér är tillbaka på vägarna! Men innan nästa special skrivs färdigt behöver han din hjälp. Under en Work In Progress-kväll får publiken vara med och forma showen – här testas nya idéer, gamla sanningar skrotas, och skrattet är alltid äkta. En unik chans att se en av Sveriges mest frispråkiga komiker i sitt mest råa och nakna format. Skarp, aktuell och alltid oväntad – precis som vi älskar honom.

Läs hela inlägget

19 april 2025

Blogg

Aprilstormen har dragit in – och den är fylld av musik och saltstänk!

Det sägs att aprilvädret är nyckfullt, men den här veckan på Kulturkvarteret är det snarare som en perfekt orkestrerad storm – med allt från klassiska mästare till skånsk humor, rockrefränger och havsbrisar. 🎼 Tisdag – Helt Klassiskt med Magnus Holmander & Irina SerotyukKlarinett och ackordeon – ett radarpar som låter som en hel symfoniorkester på egen hand. Magnus och Irina bjuder på en musikalisk resa där Brahms dansar ungerskt, Piazzolla svettas i tangon och någonstans i fjärran hörs Skoryks stämningsfulla melodier. Dessutom är Magnus både klarinettist och magiker, vilket får oss att undra: Kommer han trolla bort fiolerna och ersätta dem med flygande notblad? Endast en tisdag på Kulturkvarteret kan ge svaret. 📚 Torsdag – Vårens nya böckerVad är hetare än en färsk bok med sprättade sidor? Bibliotekets personal guidar dig genom vårens litterära guldkorn och bjuder dessutom på en bokutlottning. Tänk dig känslan av att gå hem med en ny favoritbok! 😂 Fredag – Carl Stanley – ”Ursäkta min skånska” kl. 17.30 & kl. 20.00 (20.00 / Utsålt)Carl Stanley säljer ut Kulturkvarteret snabbare än du hinner säga ”det var bättre förr”. Två föreställningar, fullsatta på ett ögonblick – för vem vill missa en av landets skarpaste komiker när han skärskådar livet, jeans, barn och rådjursincidenter? Skånsk dialekt är inget krav för att skratta sig igenom kvällen, men det kan absolut förhöja upplevelsen.

Läs hela inlägget

6 april 2025

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.