Kvartersnytt – Bridgerton, kammarmusik och post-black metal

Kammarmusik spelades ofta vid europeiska hov där aristokratin använde den som underhållning i mer intima och privata miljöer. Hovet efterfrågade inte bara storslagna symfonier och operor, utan även musik som kunde framföras i mindre rum (därav namnet ”kammarmusik”) för ett utvalt sällskap av kungligheter och adelsmän. Alla som har sett Netflix-serien Bridgerton vet att hovet och kungligheten följer strikta regler – både skrivna och oskrivna. Det är tyst under konserten; att prata, viska eller på annat sätt göra ljud anses oartigt. Applåder är tillåtna först efter att ett stycke är avslutat, och man bör vänta tills det verkligen är tyst innan man börjar, så att man inte råkar bryta en konstnärlig paus.

Med en blandning av humor och allvar skriver jag detta med glimten i ögat under kvällskvisten. Jag kan förstå att dessa regler kan verka avskräckande – man vill verkligen inte hamna i Lady Whistledowns skvallerbrev till aristokraterna! Därför har vi på Kulturkvarteret skapat en egen kammare: Café & Bistro. Här framförs kammarmusik av högsta kvalitet med både svenska och internationella musiker som förenar det nya med det gamla, traditionella med det experimentella. Det gemensamma för konserterna, i linje med traditionen, är närheten mellan musiker och publik, där alla blir en del av en gemensam musikalisk upplevelse. Vi hoppas detta skapar en möjlighet för dig att ta steget in i Lilla- och Stora salen för att njuta av musiken.

Men hur kan ett post-black metalfan som jag uppskatta kammarmusik? Musiken har fler likheter än man kan tro – intensitet, stämning, dynamik, ljudlandskap och atmosfär. Jag insåg detta själv när jag hörde det danska bandet Afsky framträda med akustisk gitarr, violin och cello. Det var verkligen det bästa från två världar. Det är också här jag passar på att nämna att hela denna text är subjektiv och personligt vinklad. Poängen är hur någon som lyssnar på skrik, skrot och bank också uppskatta Le quattro stagioni av Antonio Vivaldi lika mycket. Hur otippat det än är.

Därför skulle jag vilja passa på att tipsa om lite akter under hösten:

Söndag 20 oktober – Nordic & Musica Vitae

Lyriskt, svängigt och smittande lekfullt blir det då kammarorkestern Musica Vitae får smälta samman med Nordic – ett av Sveriges mest stilbildande folkmusikband. Nordics gnistrande, svängiga spelsätt ihop med Musica Vitae! Folkmusik och Klassisk musik blir ett under ett unikt möte i Stora Salen! Visste ni att Musica Vitae, förmodligen är Sveriges enda orkester som regelbundet spelar folkmusik?

Onsdag 23 oktober – Helt Klassiskt – Per Tengstrand & Hana Mundiya

En av världens främsta konsertpianister, Per Tengstrand, gästar Kulturkvarteret tillsammans med den amerikanska violinisten Hana Mundiya, en stigande stjärna på de internationella musikscenerna. Deras musikaliska resa började på Princeton University, där Per fungerade som mentor för kammarmusikgruppen och där Hana, som gruppens president, snabbt utmärkte sig. Nu möts de igen för en kväll fylld av storslagna musikverk, där vi får höra:

J.S. Bach: Chaconne d-moll för soloviolin BWV 1004
F. Chopin: Pianosonat nr. 2 b-moll ”Sorgmarschsonaten”

Paus

Anisa Dunphy: Kómmos
L.v. Beethoven: Sonat för violin och piano nr. 9 i A-dur ”Kreutzersonaten”

En kväll där virtuositet och djup musikalisk samverkan står i centrum.

Onsdag 6 november – Helt Klassiskt – Monbijoukvartetten

Monbijoukvartetten, bildad i Malmö sensommaren 2022, har redan gjort ett imponerande avtryck på den svenska musikscenen. Namnet ”Monbijou”, som betyder ”min juvel” på franska, hämtades från Monbijougatan i Malmö, där kvartetten först möttes och fann sin musikaliska gemenskap. Trots sin unga ålder har de redan kvalificerat sig till den prestigefyllda biennalen Ung & Lovande 2023, där de tog hem vinsten i finalen. Nu gästar de oss för att framföra ett inspirerande program:

Franz Schubert – ”Quartettsatz”, stråkkvartett i c-moll
Hanna Blomberg – Flyg!
Ludwig van Beethoven – Stråkkvartett op. 18 nr. 5 i A-dur
I. Allegro
II. Menuetto – Trio
III. Andante cantabile
IV. Allegro

Det här är en konsert du inte vill missa, där talang och passion möts i ett dynamiskt program som spänner över flera musikaliska epoker.

Tack för din läsning och för de här spontana tankarna!

Christoffer Larsson – Marknadskommunikatör

Blogg

Här-och-nu-moments

Nu spurtar vi inför semestern! Men först lite statistik & utvärdering, städning och rensning, avtalsskrivning – allt i en härlig misch masch ihop med planering och förberedelser av hösten. Vid den här tidpunkten av året är det alltid dags för halvårs statistik så när vi nu djupdyker in i vårens bokningar för att räkna ihop och utvärdera våren så går våra tankar och känslor till alla härliga upplevelser. ”Åh, den konserten och den och den föreställningen var ju fantastiskt” – och så håller vi på. När vi får frågan vilken som var bäst kan många av oss inte välja för det är så mycket som varit otroligt bra. Det är ju något unikt med det där att vara på en konsert för det är i stunden, ett här-och-nu-moment som gäller… Och sen tillbaka till de konkreta – statistiken ska ju in, med antal bokningar och antal besökare – men diskussionerna förflyttas ofta tillbaka och vi minns och börjar prata igen om den bokningen, och den som var så bra… Ja, så håller vi på här på Kulturkvarteret. Men faktan är att vi i vår har haft ca 140 bokningar och ca 17.000 besökare, och det är ju helt fantastiskt! För min egna del har jag tagit del av massa fina akter som berört mig på olika sätt. Om jag ska nämna några av upplevelserna som tagit tag i mig lite extra denna vår är det; Molly Hammar – det var ståpäls rakt igenom på den och sen var de Brantelid x 2 med far och son i ett fint musikaliskt möte med många fina anekdoter. Även jazzen med Isabella Lundgren och Gustav Lundgren och Swing 23 – alla helt magiska upplevelser som jag tar med mig. 🌟 Här kommer några fler highlights från mina kollegor 🌟 ”Hannes Aitman – alltid lika roligt att lyfta nya stjärnor. Extra kul att det dessutom blev hans allra första slutsålda spelning! Inte alls humblebrag.” – Christoffer ”Ellen Sundberg & Ellinor Brolin med band var en av de akter jag såg mest framemot i vår – ÖVER FÖRVÄNTAN! De omfamnande hela publiken med sina tolkningar av Kjell Höglund. Tack för besöket och välkomna (ej valfritt hehe) åter.” – Matilda   ”En kväll som väckte många minnen till liv var konserten med Michael McDermott – en artist med en karisma utöver det vanliga. Redan i samma ögonblick som han klev upp på scenen hade han hela publiken i sitt grepp.” – Jonas

Läs hela inlägget

27 juni 2025

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.